Selecteer een pagina

Schrijfactie Warme Groet houdt Tweede Kamerleden scherp op hun klimaatambities! De aankomende weken schrijven deze activisten brieven op basis van één van de 9 punten uit ons klimaatmanifest

Week 53 – Punt 9: Denk planeetbreed!

Geachte heer/mevrouw…..,

Ik schrijf u, zo tussen Kerst en Nieuwjaar, met een wens. Een klimaatwens en een gerechtigheidswens.

Kerstmis is een tijd van vrede en liefde, een moment om stil te staan bij het feit dat we allemaal mensen zijn. Jong en oud, rijk en arm, hier en ver weg. Dit is een moment om stil te staan bij het feit dat we verantwoordelijk zijn voor zowel het geluk als het ongeluk om ons heen.

Laten we onze verantwoordelijkheid nemen voor het klimaatprobleem. Zowel de overheid als bedrijven hebben een historische verantwoordelijkheid om klimaatverandering aan te pakken. Zo staat ook in het Parijsakkoord dat rijke landen (zoals wij) arme landen moeten helpen in de strijd tegen klimaatverandering.

Wereldwijd worden mensen en gemeenschappen die het minst bijdragen aan de klimaatcrisis het zwaarst getroffen. Hoe durven we anderen met onze fouten op te schepen? Wij – de staat, de bedrijven, de consumenten – hebben toentertijd van de vervuiling geprofiteerd. Als Nederlander schaam ik me daar diep voor. Nu is het tijd om de schade te dekken, vooral ook over de grens. Ik wil gerechtigheid zien.

2021 is een nieuw jaar met nieuwe kansen. Dus laten we goede voornemens voor het nieuwe jaar vaststellen!

  • Doe alles wat nodig is om de Parijsdoelstellingen en het Urgenda-vonnis te behalen! In de afgelopen vijf jaar zijn de jaarlijkse doelstellingen nog nooit gehaald en dat is een schande. In 2021 kunnen we vaart maken.
  • Hou ook de industrie verantwoordelijk! In 2021 gaat (eindelijk) een CO2 heffing in en dat is fantastisch! Wel moet de uitzondering voor glastuinbouw en elektriciteitsopwekking worden geschrapt. Moedig andere EU landen aan om mee te doen.
  • Investeer in de energietransitie van ontwikkelingslanden. Wijs ook andere EU landen op hun verantwoordelijkheid om armere landen te ondersteunen.

Ik hoop dat u in 2021 hard zal blijven werken om mijn kerstwensen uit te laten komen. Denk planeetbreed en neem verantwoordelijkheid!

Warme groet en een gelukkig nieuwjaar,

……

*Schrijfactie ‘Warme Groet’ is een initiatief van een groep burgers die zich grote zorgen maakt over de klimaatcrisis. Elke week mailen we daarover naar Tweede Kamerleden. We sturen deze brieven met een warme groet omdat we goedmoedig in contact willen zijn met de politiek terwijl we ons moeten blijven realiseren dat de Aarde steeds warmer en warmer wordt.