Selecteer een pagina

Even voorstellen

Milieudefensie Jong is dé jongeren-organisatie van Milieudefensie en zet zich in voor een rechtvaardige en leefbare planeet. Samen kan het anders!

Onze Missie

Bij Milieudefensie Jong werken we samen met enthousiasme en passie! De klimaatcrisis is onze drijfveer om ons in te zetten voor klimaatrechtvaardigheid. En ondanks de ernst van ons vertrekpunt, houden we het wel gezellig! Van vette protesten tot leuke schrijfavonden en bezoeken aan het hoofdkantoor van grote vervuilers om onze stem te laten horen. Met de steun van Milieudefensie weten onze initiatieven keer op keer de aandacht te trekken en resultaat te boeken. Hiervan leren we telkens weer bij en blijven we groeien. We hopen dat onze acties andere jongeren inspireren en hen bewust maken van de macht die zij hebben om het systeem te veranderen. Als een gelijkwaardige organisatie willen we toegankelijk zijn voor iedereen en ervoor zorgen dat iedereen zich verbonden voelt. Iedereen tot de leeftijd van 28 kan zich bij ons aansluiten en hoe groter de beweging, hoe krachtiger we kunnen optreden tegen vervuilende activiteiten van bedrijven en overheden. Laten we samen de wereld een stukje mooier maken!

Het coördinatieteam:

Winnie (zij/haar)

Winnie (zij/haar)

Voorzitter

Toen ik op mijn 15e actief werd in de klimaatwereld had ik één groot doel voor ogen: De stem van de jongeren te laten horen. Nu ben ik 20 en ben ik trots om te mogen zeggen dat ik dit bij Milieudefensie Jong ga doen. Het is hoog tijd dat we samen toewerken naar een klimaatrechtvaardige wereld. Eentje waarin de vervuiler betaalt en wij als de klimaatgeneratie gelijke kansen krijgen. Naast activist ben ik ook student en doe ik de opleiding International Relations and Organisations. Ik ben overtuigd veganist, maar koken is (nog) niet mijn sterkste punt. Druk mij maar een penseel in de hand, daar kan ik beter mee overweg. Ik woon in Den Haag en zie dus van dichtbij dat de politiek geen vaart zet achter het verduurzamen van ons land. Dat ben ik van plan anders te doen aankomend jaar bij Milieudefensie Jong.

Winnie Oussoren, 20 jaar, Den Haag, International Relations and Organisations

winnie.oussoren@milieudefensie.nl 

Pelle (hij/hem)

Pelle (hij/hem)

Community

Mijn naam is Pelle, ik ben 25 en ik woon in Amsterdam. Dit jaar ga ik aan de slag met de Community van Milieudefensie Jong. Dat betekent dat ik iedereen zijn eigen plekje help vinden binnen Milieudefensie Jong én zo veel mogelijk nieuwe jongeren probeer te betrekken bij de strijd voor klimaatrechtvaardigheid! En dat is volgens mij super belangrijk, want alleen met een leger aan veranderaars kunnen we klimaatverandering stoppen.

Ik ben zelf nu zo’n twee jaar actief in de klimaatbeweging en ik heb al zo veel vette dingen geleerd en fantastische mensen ontmoet. Bij Milieudefensie Jong heb ik Insta-influencer gespeeld, de CEO van Ahold op zijn gedrag aangesproken, podcasts gemaakt over inheemse perspectieven, burgerberaden, treinreizen en nog veel meer. Daarnaast studeer ik logica (“dat is een soort wiskunde” zeg ik daar altijd bij) en probeer ik te leren drummen. Maar dat laatste schiet er meestal een beetje bij in…

Pelle Nelissen, 25 jaar, Amsterdam, Logica

pelle.nelissen@milieudefensie.nl 

 

Nina (zij/haar)

Nina (zij/haar)

Campagne

Hoi! Ik ben Nina Gulien, en ik ga aankomende tijd aan de slag als coordinator Campagne bij Milieudefensie Jong. Ik ben 23 jaar en ik woon in Amsterdam. Vanuit mijn studie Bèta-Gamma verdiepte ik me in internationale betrekkingen en kwam ik erachter hoe groot de impact van politiek en macht is op de klimaatcrisis. Maar ook hoe ‘gewone burgers’ zoals jij en ik voor verandering kunnen zorgen. Daarom kijk ik er enorm naar uit om me in 2022 in te blijven zetten voor Milieudefensie Jong. Komende tijd zal ik met andere jongeren gaan werken aan het neerzetten van een te gekke campagne. Samen gaan we aan de slag om vervuilers verantwoordelijk te houden voor hun impact op onze planeet! Doe jij ook mee?

Nina Gulien, 23 jaar, Amsterdam, Bèta-Gamma

nina.gulien@milieudefensie.nl

Wouter (hij/hem)

Wouter (hij/hem)

Communicatie

Het is tijd voor grote bedrijven om eerlijk te vertellen waar ze mee bezig zijn. Dat begint bij een goed klimaatplan. Ik heb er zin in om bij Milieudefensie Jong deze plannen af te dwingen, als eerste bij Ahold Delhaize. Dat vind ik belangrijk, omdat het vervuilen door grote bedrijven mensen en de natuur nu al enorm onder druk zetten. Als natuurfotograaf betekent een gezond ecosysteem, met een hoge biodiversiteit, veel voor me. Ik ben 21 jaar oud en woon in Alphen aan den Rijn. Naast Milieudefensie Jong werk ik zo nu en dan als fotograaf en ben ik bezig met andere duurzaamheidsinitiatieven. In mijn vrije tijd geniet ik het meest van lekker vegan eten met goede vrienden!

Wouter van Leeuwen, 21 jaar, Alphen aan den Rijn, zelfstandig fotograaf

wouter.van.leeuwen@milieudefensie.nl 

 

Jongerenorganisers

Naast het coördinatieteam werkt Milieudefensie Jong aan de hand van drie jongerenorganisers. Jongerenorganisers werken op de afdeling bewegingsopbouw van Milieudefensie, met speciale focus op jongeren. Jongerenorganisers stromen veelal door vanuit de bestuursfuncties van Milieudefensie Jong!

Noor

Je bent jong en je wilt wat – maar je groeit op in tijden van wooncrisis, klimaatcrisis, oorlog, inflatie, energie armoede, pandemie.
Het inspireert me dagelijks om te zien hoe jongeren de moed niet opgeven, maar in actie komen en van zich laten horen.
Samen dromen over een gezondere samenleving, een regeneratieve cultuur en een leven voorbij dit verrotte systeem – en die dromen omzetten in campagnes, acties en gesprekken.
Als jongerenorganizer zet ik me in voor een inclusieve community, die steeds meer jongeren verenigt voor dat ene doel: klimaatrechtvaardigheid.

Loudi

Pippi

Geschiedenis

Het is het jaar 1991. Drie studenten uit Wageningen hebben er genoeg van. De politiek doet te weinig tegen klimaatverandering, en de studenten maken zich zorgen om hun toekomst. Ze willen dat de stem van jongeren gehoord wordt, en richten Jongeren Milieu Actief (of JMA) op.  In het begin vond de politiek het wel tof dat jongeren zo bewust bezig waren met het klimaat. Maar halverwege de jaren 90 besloten ze toch dat JMA geen subsidie meer zou krijgen. Gelukkig hebben wij een plekje gevonden onder de vleugel van Milieudefensie. Zodat wij nog steeds onze stem kunnen laten horen voor een eerlijke en groene toekomst. Wij zetten ons in voor het klimaat, maar ook voor sociale gelijkheid in Nederland en in het buitenland. Sinds september 2022 gaat JMA verder als officieel team van Milieudefensie: Milieudefensie Jong. Milieudefensie Jong is onderdeel van Young Friends of the Earth, een organisatie die actief is in heel Europa.

JMA & Milieudefensie

Milieudefensie is een grassroots organisatie, die werkt aan een duurzaam en eerlijk Nederland. Dat doen ze al bijna 50 jaar met succes. Met hun campagnes werken ze aan het grootste probleem van nu: klimaatverandering. Als onafhankelijke milieuorganisatie zijn ze bondgenoot van iedereen die daaraan wil bijdragen. Milieudefensie Jong is de jongerenorganisatie van Milieudefensie. We zijn daar heel blij mee! Want we hebben niet alleen een plekje in hun mooie kantoor, maar we hebben nu ook meer tijd en mogelijkheden om spraakmakende en impactvolle acties te organiseren. Lees meer over Milieudefensie.

Successen

 • In 2015 organiseerden wij de underwear run. Hierin renden jongeren met organisch ondergoed door Amsterdam om te laten zien dat er een beter alternatief is voor de materialen waar onze kleding nu vaak van gemaakt is.
 • Samen met Studenten voor Morgen hebben we de campagne Koelestudenten opgezet. Deze campagne probeerde studenten inzicht te geven hoe ze meer geld konden overhouden door op hun energierekening te besparen.
 • Bij onze Green Canteen gaven we gastlessen op scholen om zowel leerlingen als leerkrachten te laten zien hoe lekker gezond eten kan zijn. Ook werd geprobeerd om vegetarisch en biologisch eten beschikbaar te maken in te kantines.
 • Samen met De Jonge Klimaatbeweging, Studenten voor Morgen en de Nationale Jeugdraad hebben we in 2011 samengewerkt aan het Verdrag voor Duurzaamheid in het onderwijs. Het verdrag is ondertekend door 40 jongerenorganisaties en een meerderheid van de Tweede Kamer.
 • In 2017 organiseerden we het zomerkamp voor ons Europese netwerk, Young Friends of the Earth Europe.
 • JMA organiseerde in 2019 de Campaigners Academy: een trainingsweekend voor jongeren vol met leerzame workshops en trainingen op het gebied van klimaat. Veel deelnemers sloten zich hierna aan bij JMA-commissies en zetten zich nu in voor een duurzame wereld.
 • Door de jaren heen heeft JMA meerdere malen reizen georganiseerd naar verschillende COPs. Zo zijn we ook met een hoop mensen naar Parijs geweest toen het Klimaatakkoord van Parijs werd onderhandeld.
 • In 2019 organiseerden we samen met Extinction Rebellion en Fridays for Future een busreis naar de COP25 in Madrid. Samen hebben we ons voorbereid voor acties en een goedgevuld programma geregeld.
 • Begin 2020 werd de JMA podcast opgericht: de Klimaatvragen Podcast.
 • In 2020 werd de Communicatie Commissie opgesplitst in een video-, schrijf- en podcastteam.
 • Op 15 oktober 2021 werd het Klimaatmanifest gelanceerd in samenwerking met 6 politieke jongerenpartijen. Tijdens de lancering zette de vertegenwoordigers van de moederpartijen hun handtekening onder het manifest. De start van onze campagne #hetistijd.
 • In 2022 is de JMA opgegaan in Milieudefensie onder de nieuwe naam: Milieudefensie Jong!

Milieudefensie Jong gebruikt cookies om de website in de toekomst te kunnen verbeteren. Vind je dat goed?