Selecteer een pagina

Ons recht op protest

Ik ben Winnie, voorzitter van Milieudefensie Jong, en ik maak me zorgen. Ik ga vaak de straat op om te laten horen waar ik voor sta: klimaatrechtvaardigheid. Protesteren is heel belangrijk voor mij, maar ik vraag me af of dit ook voor de overheid geldt.

Het recht op protest, dat cruciaal is binnen onze rechtsstaat, ligt onder vuur. Ik wil me kunnen blijven verzetten tegen het schandalige klimaatbeleid dat er nu wordt gevoerd. Met dit nieuwe regeerakkoord wordt het er niet beter op. Ik wil me blijven uitspreken tegen de enorme schade die grote vervuilende bedrijven toebrengen aan onze wereld. In het nieuwe regeerakkoord worden ze hiervoor niet verantwoordelijk gehouden. Daarom is het recht op protest van groot belang.

Naast dat ik actief ben voor Milieudefensie Jong, ben ik ook gewoon student. De afgelopen 2 weken hebben studenten in onder andere Leiden, Den Haag, Amsterdam, Utrecht en Delft hun universiteit bezet. Zij protesteren tegen de relaties die de universiteit heeft met Israëlische kennisinstituten. Een aantal daarvan levert bijdragen aan het Israëlische leger.

Hoewel de universiteit een broedplaats hoort te zijn van vrije gedachten, is er hard tegen de protesten opgetreden. Er zijn medestudenten van mij op het hoofd geslagen en gewond geraakt. Ook docenten die solidair waren met de acties en probeerden studenten uit de gevaarlijke situatie te helpen. Zij kregen klappen met een wapenstok, ondanks dat ze door een megafoon aangaven mee te willen werken met de politie. Ik heb me nog nooit zo onveilig gevoeld tijdens een demonstratie als de afgelopen weken. Er worden veel schokkende beelden gedeeld op sociale media die we niet kunnen negeren. Dit onnodige en buitensporige politiegeweld is een serieuze inperking van het recht op protest.

Milieudefensie Jong vindt dat iedereen veilig moet kunnen protesteren. Daarom zijn wij voor het recht op protest voor iedereen, dus voor pro-Palestina studentenprotesten maar ook voor hele andere demonstraties. Jongeren moeten zich te allen tijde kunnen uitspreken voor rechtvaardigheid. Protesteren is een recht, en actievoeren is hard nodig.

Ik maak me zorgen over de trend die ik zie: demonstreren wordt steeds moeilijker gemaakt. Daarom schrijf ik dit, om iedereen te laten weten dat wij van Milieudefensie Jong dit niet accepteren. We zullen ons altijd met vuur inzetten om het recht op protest te verdedigen en te strijden voor klimaatrechtvaardigheid. De crisis is nu, en we kunnen niet wachten.