Selecteer een pagina

Schrijfactie Warme Groet houdt Tweede Kamerleden scherp op hun klimaatambities! De aankomende weken schrijven deze activisten brieven op basis van één van de 9 punten uit ons klimaatmanifest

Week 4 – Punt 4: Investeer in groene energie

Geachte heer/mevrouw….,

Op maandag 25 januari was Nederland gastheer van een internationale klimaattop over hoe de mens zich kan aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. Nederland heeft veel expertise om te delen op het gebied van waterbeheersing en landbouw. Eeuwenlange ervaring wordt hier gecombineerd met gedegen wetenschappelijk onderzoek.

Het zal hard nodig zijn, de aarde warmt op en zal dat voorlopig ook blijven doen, we komen al dicht in de buurt van 1,5C opwarming. Wie luistert naar klimaatwetenschappers weet dat het niet mee zal vallen. Daarom is het belangrijk om niet te dweilen met de kraan open.

Extra hoge dijken en groenten die tegen zouter water bestand zijn worden heel belangrijk, maar het is niet genoeg. We moeten snel naar een klimaatneutrale wereld zonder CO2-uitstoot. Onze welvaart is voor een flink deel opgebouwd door het gebruik van steenkolen, aardgas en aardolie en daardoor heeft onze welvaart voor een belangrijk deel bijgedragen aan de klimaatverandering. Nu moeten we diezelfde welvaart inzetten om de CO2-uitstoot terug te brengen naar nul. Niet ooit eens, maar snel: voor 2035.

Er zijn natuurlijk mensen die denken dat het allemaal wel mee zal vallen. Was het maar waar. Waar je ook staat in de politiek, iedereen ziet dezelfde wetenschap die uitschreeuwt dat klimaatverandering voor grote problemen zorgt. Hoe we die klimaatverandering tegen gaan kan een politiek debat worden, maar dát we snel moeten ingrijpen staat niet ter discussie.

Luister naar wat wetenschappers adviseren over de energietransitie, over de herinrichting van ons land, over het planten van bomen, over akkerbouw en veeteelt,  en voer dat uit. Roep de klimaatnoodtoestand uit!

Warme groet,

…….

*Schrijfactie ‘Warme Groet’ is een initiatief van een groep burgers die zich grote zorgen maakt over de klimaatcrisis. Elke week mailen we daarover naar Tweede Kamerleden. We sturen deze brieven met een warme groet omdat we goedmoedig in contact willen zijn met de politiek terwijl we ons moeten blijven realiseren dat de Aarde steeds warmer en warmer wordt.