Selecteer een pagina

Persaankondiging:

Jongerenorganisaties achter Klimaatalarm: wie is nu onverantwoordelijk?

“Terwijl het ene na het andere volle vliegtuig vertrekt, leggen gemeenten jongeren onnodige beperkingen op bij het Klimaatalarm aanstaande zondag. Wie is dan onverantwoordelijk bezig?” Dat zegt Anne Chatrou, de voorzitter van Jongeren Milieu Actief (JMA). “De klimaatcrisis, die wij niet zelf hebben veroorzaakt, brengt onze toekomst in gevaar. Als wij niet nu van ons laten horen, wie beschermt ons dan?”

JMA, Fridays for Future, PINK!, JKB, Studenten voor Morgen en RE-PEAT roepen iedereen op mee te doen aan het Klimaatalarm aanstaande zondag en vragen juist ook ouderen om hen bij te vallen nu sommige burgemeesters verregaande beperkingen opleggen aan de protesten, bijvoorbeeld door geluidsversterking te verbieden of het maximum aantal deelnemers erg laag te stellen. De jongerenorganisaties vinden dat dit te ver gaat.

Jesse van Schaik van Fridays for Future: “Juist in deze tijd verwachten we steun van alle generaties. Mensen mogen wel naar de kapper of in een vliegtuig stappen, maar corona proof protesteren tegen een beleid dat een leefbare wereld verpest mag niet. Hoe oneerlijk is dat? Ook jongeren nemen deze pandemie serieus, velen van ons zitten al een jaar thuis. Maar de klimaatcrisis bedreigt onze toekomst, en we laten ons niet wegschuiven als we daartegen willen protesteren.”

Het Klimaatalarm vindt plaats in ruim 40 plaatsen door het hele land. De Klimaatcrisis Coalitie heeft voor deze decentrale aanpak gekozen om het aantal reisbewegingen zoveel mogelijk te beperken en verzorgt ook een online programma, zodat iedereen ook vanuit huis kan meedoen. Veiligheid staat voorop; het gaat om stilstaande protesten waarbij deelnemers mondkapjes dragen en ruim 1,5 meter afstand houden van elkaar.

Wij, jongeren, willen iedereen vragen om komende zondag met ons alarm te slaan, op straat, thuis of online. Sta op voor een eerlijke en rechtvaardige toekomst en doe komende zondag mee met het Klimaatalarm. Meld je aan via: www.klimaatmars2021.nl en laat van je horen.

————————-

Noot voor redactie: niet ter publicatie

Voor vragen of interview verzoeken:
– Anne Chatrou anne.chatrou@milieudefensie.
– Jesse van Schaik Jessevanschaik@yahoo.com