Selecteer een pagina

Bestuurslid Sophie reisde met bestuurslid Martine naar Katowice om samen met 37 jonge klimaatstrijders van o.a. Dwars, de Jonge Klimaatbeweging en Greentickets de COP24 te bezoeken. Lees hier haar verslag.

Tussen het overvolle programma van de COPOP! reis door heb ik een momentje voor mezelf genomen om in een café in Katowice, Polen mijn mail bij te werken en deze blog te schrijven. Man o man, het is hier een circus. Met bijna 40 jongeren zijn we naar de 24e klimaattop (COP24) afgereisd om een statement te maken. Hoe dan wel?

In eerste instantie door kenbaar te maken dat we per trein naar Katowice zijn afgereisd. Het is een absurd idee dat de rest van de wereld per vliegtuig naar een klimaattop reist, terwijl vliegen de meest vervuilende manier van transport is.

Daarnaast liepen we mee in de Climate March van afgelopen zaterdag, een officieel en open demonstratie om de urgentie van het klimaatprobleem aan te kaarten. Het was bizar om te zien hoeveel Poolse politie er was ingezet bij deze vredige manier van protest voeren. Om de meter stond er wel een goed bewapende man in een zwart pak. Een beetje angstaanjagend was het wel, maar we zongen er niet minder hard om.

Verder hebben we lezingen bijgewoond bij The Climate Hub, workshops gevolgd van mede-COPOP!-genoten en andere jonge klimaatactivisten en chique netwerk-evenementen bijgewoond.

Martine en ik hebben zelfs een badge weten te regelen, zodat we bij de COP naar binnen kunnen en van nog dichterbij de sfeer kunnen proeven. Binnen de COP zijn er ook weer duizenden lezingen en protesten die je kunt bijwonen.

Er valt dus veel te leren, van alle lezingen maar ook van ieder individu in onze groep. De groep inspireert mij enorm en gelukkig ben ik niet de enige die besmet is geraakt met de positieve energie die eruit voortvloeit. Hubert Bruls, de burgemeester van Nijmegen wil met ons om tafel om te kijken hoe de stad Nijmegen (de European Green Capital of 2018) alle banden met de fossiele industrie kan breken. Stientje van Veldhoven, de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, heeft ons uitgenodigd om naar Den Haag te komen om samen te brainstormen over hoe we duurzame transport in Europa mogelijk gaan maken. Morgen gaan we al lunchend in gesprek met Marcel Beukeboom, de klimaatgezant van Nederland. En als klap op de vuurpijl maakt de NOS een reportage over onze COPOP! reis die zaterdag ochtend 10 uur online staat op NOS op 3 op NPO start. Kijken dus!

Het is een waanzinnige ervaring en het is zo cool wat we in 4 dagen al hebben bereikt hier! Vooral heel fijn ook om met alle jonge klimaatorganisaties samen te werken en elkaar aan te vullen. De reis is georganiseerd door DWARS (Groenlinkse jongerenpartij), Greentickets, De Jonge Klimaatbeweging (JKB) en Jongeren Milieu Actief (JMA), een samenwerking die wat mij betreft doorgaat totdat klimaatverandering een halt is toegeroepen. Daarna zullen we elkaar vast wel weer vinden in een nieuw sociaal-maatschappelijk thema wat op de kaart moet worden gezet.

Conclusie: heel veel (groene) energie en liefde!

Sophie,

JMA bestuurslid training en ontmoeting