Selecteer een pagina

Last van klimaatstress?

Je bent niet alleen. Een ruime meerderheid van de jongeren (70%) maakt zich zorgen over klimaatverandering. Driekwart van de jongeren voelt zich machteloos. Best wel heftig! Maar ook heel begrijpelijk. Op deze pagina hebben we wat zaken op een rijtje gezet en geven we je lees-, luister- en doetips!

Wij hebben Ipsos opdracht gegeven om onderzoek te doen naar klimaatstress onder jongeren. Het resultaat geeft voor ons een duidelijk beeld. Een korte greep uit de cijfers:
– 70% van jongeren maakt zich zorgen over klimaatverandering
– Eén op de vijf jongeren ervaart vaak stress als ze aan de klimaatcrisis denken
– Negen op de tien jongeren heeft negatieve gevoelens door de klimaatcrisis

Lees hier het volledige onderzoek

Toen we de resultaten zagen, wisten we dat we iets moesten doen.

Radicale Hoop: een podcastserie van @cutbeans
We hebben TikTokker @cutbeans ingeschakeld om een podcastserie te maken over klimaatstress. Iedere keer met een gast met een andere achtergrond. Echt een aanrader! Hij spreekt onder andere Sef, Hannah Prins (Extinction Rebellion) en Faiza Oulahsen (Greenpeace).

Luister hier de podcastserie!

Workshops over klimaatstress
We organiseren regelmatig workshops over klimaatstress. Het is heel fijn om hardop te kunnen zeggen wat er in je omgaat en te horen dat andere jongeren deze gevoelens ook hebben! Of je nou spanning, boosheid, somberheid of nog iets anders voelt, erover praten lucht in ieder geval op. De workshops worden begeleid door een klimaatpsycholoog.

Check hier voor meer info over de workshop klimaatstress

 

Join een commissie!

Milieudefensie Jong heeft drie commissies: het campagne-team, het communicatie-team en het community-team. In een commissie vergader je ongeveer eens in de twee weken met je team. Daarnaast heb je je eigen taken en projecten. In totaal ben je dus minstens zo’n twee uur per week bezig.

In het campagne-team denken jullie bijvoorbeeld samen na over een vette actie tijdens de vergadering, en ga jij later in de week aan de slag om een vette banner te maken. Of je brainstormt met het communicatie-team over een geniaal perspectief op de voedselsector, en werkt dat zelf uit tot een artikel. En het community-team denkt na over welke onderwerpen spelen onder jongeren, zodat jij een coole training kan organiseren om zo veel mogelijk jongeren te bereiken!

Bestuurslid communicatie

Join de hulptroepen!

Heb jij een specifieke skill? Of wil je die leren? Designen, schrijven, websites bouwen, trainingen geven: alles is welkom!

Als onderdeel van de hulptroepen, krijg je af en toe een opdracht van een commissie. Als het communicatie-team bijvoorbeeld een vette post nodig heeft voor Instagram, maar de fijne kneepjes van Photoshop niet onder de knie heeft. Dan kom jij te hulp schieten!

Je bepaalt natuurlijk zelf of je een opdracht wil uitvoeren of niet. Maar het is fijn als je een paar uurtjes per maand beschikbaar hebt!

Ben jij onze redder in nood? Meld je dan direct aan!

 

Foto van een protest met een protestbord met de tekst 'there is no planet b'

Join de family!

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van vette acties, trainingen of borrels? Word dan onderdeel van de Milieudefensie Jong family!

Via Whatsapp, Discord en mail houden we de family op de hoogte van alle events die de commissies organiseren. Kom een keer kennismaken met leeftijdsgenoten op een borrel, loop mee met de klimaatmars of leer in een training wat klimaatrechtvaardigheid nou precies betekent.

Met meerdere events per maand, is er altijd wel iets leuks om bij te zijn voor de family! Meld je meteen aan om op de hoogte te blijven. Of join onze Whatsapp broadcast.