Klimaatstress
Last van klimaatstress?
Je bent niet alleen. Een ruime meerderheid van de jongeren (70%) maakt zich zorgen over klimaatverandering. Driekwart van de jongeren voelt zich machteloos. Best wel heftig! Maar ook heel begrijpelijk. Op deze pagina hebben we wat zaken op een rijtje gezet en geven we je lees-, luister- en doetips!
Wij hebben Ipsos opdracht gegeven om onderzoek te doen naar klimaatstress onder jongeren. Het resultaat geeft voor ons een duidelijk beeld. Een korte greep uit de cijfers:
- 70% van jongeren maakt zich zorgen over klimaatverandering.
- Eén op de vijf jongeren ervaart vaak stress als ze aan de klimaatcrisis denken.
- Negen op de tien jongeren heeft negatieve gevoelens door de klimaatcrisis.
Lees hier het volledige onderzoek
Toen we de resultaten zagen, wisten we dat we iets moesten doen.
Eerste hulp bij uitsterven
In dit nieuwe seizoen van de podcast EHBU gaan Carice van Houten en Sieger Sloot samen met wisselende bekende Nederlanders op zoek naar antwoorden op urgente klimaatvragen.
Met veel humor, zelfspot en harde feiten proberen ze complexe materie begrijpelijk te maken. Om aan het eind van elke aflevering een zo helder mogelijk antwoord te formuleren voor de generatie die in de toekomst het meest te maken krijgt met de gevolgen van de klimaatcrisis.
Zes afleveringen, met gasten als Humberto Tan, Tina de Bruin, Willy Wartaal, Vic Cle, Fresia Cousiño Arias en Ruben van der Meer en een soundtrack van Goldband maken van EHBU een podcast die urgente klimaatthema’s op een eerlijke manier bespreekt, bevraagt en toegankelijk maakt.
Kaartspel
Om het gesprek over klimaatstress te faciliteren zijn wij op dit moment bezig met het ontwikkelen van dé ideale toevoeging aan elke spelletjesavond: een heus klimaatstress-spel!
Met een licht cynische ondertoon, een flinke dosis humor en van tijd tot tijd een korreltje zout willen wij dit zware onderwerp toch wat bespreekbaarder maken. In het voorjaar van 2025 lanceren wij dit nieuwe spel.
Meer weten? Houdt onze Instagram vooral in de gaten!
Actievoeren helpt
Van de jongeren tussen 16 en 30 jaar die klimaatstress ervaren, vindt tweederde dat de politiek en het bedrijfsleven veel te weinig doen om de klimaatcrisis op te lossen. Daardoor is het vertrouwen in de politiek onder jongeren nog lager dan onder ouderen.
Twee op de vijf jongeren willen in actie komen voor het klimaat, maar weten niet zo goed hoe. Winnie zegt hierover: “Ik ben al sinds mijn 16de actief in de klimaatbeweging, omdat ik van jongs af aan klimaatstress ervaar. Actievoeren helpt mij. Ik hoop dat andere jongeren de klimaatbeweging en Milieudefensie Jong weten te vinden, want samen kunnen we een hoop bereiken.”
Doe mee
Wil jij ook in actie komen? Bij Milieudefensie Jong kun je op verschillende manieren bijdragen:
Team
Milieudefensie JongWord actief in het campagneteam, het communicatieteam of het communityteam.
Sluit je aan bij een lokale groep en draag lokaal bij aan onze landelijke acties. Vragen of interesse? Stuur een mailtje naar juul.mous@milieudefensie.nl.
Word onderdeel van onze WhatsApp-community en blijf op de hoogte van alle acties en events.
Bondgenoten
Klimaatpsychologen
events
We organiseren regelmatig workshops en trainingen over hoe om te gaan met klimaatstress.
Houd onze website en sociale media in de gaten voor de laatste updates.
Samen maken we een verschil!
Met deze informatie hopen we je beter te kunnen ondersteunen bij het omgaan met klimaatstress en nodigen we je uit om deel te nemen aan onze beweging voor klimaatrechtvaardigheid.