Missie & Visie
1991 - nu
Van 3 jongeren naar grote bewegingGeschiedenis
Het is het jaar 1991. Drie studenten uit Wageningen hebben er genoeg van. De politiek doet te weinig tegen klimaatverandering, en de studenten maken zich zorgen om hun toekomst. Ze willen dat de stem van jongeren gehoord wordt, en richten Jongeren Milieu Actief (of JMA) op. In het begin vond de politiek het wel tof dat jongeren zo bewust bezig waren met het klimaat. Maar halverwege de jaren 90 besloten ze toch dat JMA geen subsidie meer zou krijgen. Gelukkig hebben wij een plekje gevonden onder de vleugel van Milieudefensie. Zodat wij nog steeds onze stem kunnen laten horen voor een eerlijke en groene toekomst. Wij zetten ons in voor het klimaat, maar ook voor sociale gelijkheid in Nederland en in het buitenland. Sinds september 2022 gaat JMA verder als officieel team van Milieudefensie: Milieudefensie Jong. Milieudefensie Jong is onderdeel van Young Friends of the Earth, een organisatie die actief is in heel Europa.
Successen
-
2024
Klimaatmars op de Zuidas: Op 31 mei 2024 kwamen meer dan 15.000 mensen samen op de Zuidas om een vuist te maken tegen grote vervuilers en te eisen dat mensen boven winst worden gezet.
-
2024
Acties bij Aandeelhoudersvergaderingen: In het voorjaar van 2024 voerden we samen met Milieudefensie acties bij aandeelhoudersvergaderingen van grote vervuilers zoals Ahold Delhaize, ING, KLM en Unilever. We stelden de vraag of ze hun CO₂-uitstoot met 48% zouden verminderen in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs.
-
2023
De Grote Yara Shitshow: Op 16 december 2023 voerden we samen met bondgenoten een actie uit in Utrecht om aandacht te vestigen op de vervuilende praktijken van kunstmestproducent Yara.
-
2023
Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid: Op 12 november 2023 vond de grootste Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid ooit plaats, met 85.000 deelnemers. Waar wij een super toffe bannerdrop hebben gedaan.
-
2023
Klimaatstress Onderzoek: In september 2023 publiceerde Milieudefensie Jong een onderzoek over klimaatstress bij jongeren. Uit het onderzoek bleek dat 70% van de jongeren zich zorgen maakt over klimaatverandering en dat één op de vijf jongeren vaak stress ervaart
-
2023
Actie tegen FrieslandCampina: In juli 2023 voerden we actie voor het hoofdkantoor van FrieslandCampina. We daagden de CEO uit om zich te committeren aan het Klimaatakkoord van Parijs. Hoewel hij dit weigerde, bleef de actie niet onopgemerkt en bracht het de gebrekkige klimaatplannen van FrieslandCampina onder de aandacht.
-
2023
Bewustwordingsactie FrieslandCampina: Op 21 juni 2023 voerden we een bewustwordingsactie op de campus van Wageningen Universiteit over de rol van FrieslandCampina in de zuivelindustrie.
-
2022
Overwinning Albert Heijn: Op 15 november 2022 maakt Albert Heijn bekend dat de CO2-uitstoot van haar hele keten met bijna de helft verminderen. Dit komt mede door onze druk.
-
2022
Oprichting Milieudefensie Jong: In 2022 is de JMA opgegaan in Milieudefensie onder de nieuwe naam: Milieudefensie Jong, waarmee we onze krachten bundelen voor nog meer impact!
-
2021
Lancering Klimaatmanifest: Op 15 oktober 2021 werd het Klimaatmanifest gelanceerd in samenwerking met 6 politieke jongerenpartijen. Tijdens de lancering zetten de vertegenwoordigers van de moederpartijen hun handtekening onder het manifest. Dit markeerde de start van onze campagne #hetistijd.
-
2020
Opsplitsing Communicatie Commissie In 2020 werd de Communicatie Commissie opgesplitst in een video-, schrijf- en podcastteam om gerichter en effectiever te kunnen werken.
-
2020
JMA Podcast: Begin 2020 werd de JMA podcast opgericht: de Klimaatvragen Podcast, waar we diepgaande gesprekken voeren over klimaatvraagstukken en oplossingen.
-
2019
Busreis naar COP25: In 2019 organiseerden we samen met Extinction Rebellion en Fridays for Future een busreis naar de COP25 in Madrid. Samen hebben we ons voorbereid voor acties en een goedgevuld programma geregeld.
-
2019
Campaigners Academy: JMA organiseerde de Campaigners Academy, een trainingsweekend voor jongeren vol met leerzame workshops en trainingen op het gebied van klimaat. Veel deelnemers sloten zich hierna aan bij JMA-commissies en zetten zich nu in voor een duurzame wereld
-
2017
Zomerkamp: We organiseerden een zomerkamp voor ons Europese netwerk, Young Friends of the Earth Europe, waar jongeren samenkwamen om te leren, te netwerken en actie te plannen.
-
2016
Koelestudenten Campagne: Samen met Studenten voor Morgen hebben we de campagne Koelestudenten opgezet. Deze campagne probeerde studenten inzicht te geven hoe ze meer geld konden overhouden door op hun energierekening te besparen.
-
2015
In 2015 organiseerden wij de Underwear Run: Jongeren renden met organisch ondergoed door Amsterdam om te laten zien dat er een beter alternatief is voor de materialen waar onze kleding nu vaak van gemaakt is.
-
2012
Green Canteen: Bij onze Green Canteen gaven we gastlessen op scholen om zowel leerlingen als leerkrachten te laten zien hoe lekker gezond eten kan zijn. Ook werd geprobeerd om vegetarisch en biologisch eten beschikbaar te maken in de kantines.
-
2011
Verdrag voor Duurzaamheid in het Onderwijs (2011): Samen met De Jonge Klimaatbeweging, Studenten voor Morgen en de Nationale Jeugdraad hebben we samengewerkt aan het Verdrag voor Duurzaamheid in het onderwijs. Het verdrag is ondertekend door 40 jongerenorganisaties en een meerderheid van de Tweede Kamer.
-
Reizen naar verschillende COPs: Door de jaren heen heeft JMA meerdere malen reizen georganiseerd naar verschillende COPs. Zo zijn we ook met een hoop mensen naar Parijs geweest toen het Klimaatakkoord van Parijs werd onderhandeld.