Unilever weigert verantwoordelijkheid te nemen voor klimaatschade

Milieudefensie Jong gaat met 40 jongeren naar de aandeelhoudersvergadering van Unilever in Londen

Multinational Unilever PLC gaat gestaag door met vervuilen. Dat bleek op 3 mei bij de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in Londen. Circa 40 jonge, activistische aandeelhouders stelden tijdens de vergadering de vraag of Unilever zich gaat committeren aan het Klimaatakkoord van Parijs. Het antwoord was verwacht maar teleurstellend: het bedrijf verandert niet van koers. Daarmee weigert de multinational verantwoordelijkheid te nemen voor hun jaarlijkse klimaatschade van 61 megaton CO2. 

Juridisch kwetsbaar

De jonge aandeelhouders hebben Unilever tientallen keren de volgende vraag gesteld: “Gaat Unilever de uitstoot in 2030 met minimaal 45% reduceren ten opzichte van 2019, in de absolute zin, in de gehele keten, dus scope 1, 2 en 3?” Deze vraag is overeenkomstig met het vonnis in de zaak tegen Shell. Het antwoord op die vraag was ‘nee’. Dit maakt Unilever juridisch kwetsbaar. Eind 2023 kondigt Milieudefensie een nieuwe rechtszaak aan. Naar aanleiding van het antwoord van de CEO van Unilever kan Milieudefensie besluiten dit bedrijf, of een van de 28 andere grote vervuilers, voor de rechter te dagen.

People and planet over power and profit

Naast Unilever’s gigantische uitstoot, draagt het bedrijf door grootschalig gebruik van palmolie ook bij aan ontbossing, bosbranden en mensenrechtenschendingen. [1] Dit terwijl de winst van het bedrijf het afgelopen jaar gestegen is met 21% naar 60,1 miljard euro. Dit kan niet langer, vinden de jonge klimaatactivisten, die gesteund werden door onder andere Friends of the Earth England, Northern Ireland and Wales: “Het is tijd dat Unilever kiest voor people and planet over power and profit”.

Het echte verhaal achter hun greenwashing

De problemen die Unilever veroorzaakt weet de multinational slim onder de pet te houden middels duurzame marketing. In werkelijkheid zijn hun daden niet zo groen als de woorden doen vermoeden. Ook tijdens de aandeelhoudersvergadering bleek dat het bedrijf zich groener voor doet dan dat het is. In hun antwoord lag hun focus op de groene projecten die er al zijn, maar dit is niet genoeg om de 1,5 graden doelstelling te halen. Met een antwoord vol van greenwashing nemen de activisten geen genoegen. “Als Unilever écht een duurzaam bedrijf wil zijn, dan zou het zich committeren aan het Klimaatakkoord van Parijs. Het antwoord laat zien wat de werkelijkheid is: de duurzame woorden zijn slechts loze beloften.’ – Isabelle Tomlow, Milieudefensie Jong.

Unilever heeft gezien: “You can run, but you can’t hide

 
 Ondanks het teleurstellende antwoord, hebben de activisten een duidelijk statement gemaakt, vindt voorzitter van Milieudefensie Jong, Winnie Oussoren: “ondanks het feit dat het hoofdkantoor van Unilever sinds 2020 in Londen gevestigd is, hebben we laten zien dat we het bedrijf niet uit het oog zijn verloren. We houden Unilever nog steeds verantwoordelijk voor zijn klimaatschade.” Daarmee is een statement gemaakt: “Unilever, you can run, but you can’t hide”.

Bronnen:

[1] https://eenvandaag.avrotros.nl/item/unilever-is-al-jaren-op-de-hoogte-van-misstanden-op-hun-voormalig-theeplantages-in-kenia/

[2] https://milieudefensie.nl/actueel/dit-is-waarom-unilever-op-onze-lijst-van-grote-vervuilers-staat

[3] https://nl.marketscreener.com/koers/aandeel/UNILEVER-PLC-9590186/nieuws/Unilever-winst-stijgt-21-in-2022-gestimuleerd-door-hogere-prijzen-42937989/

to top