#RailToTheCOP

Jongeren naar klimaatconferentie

Op woensdag 4 december vertrekken 25 jongeren vanuit Nederland naar COP25 – de 25e VN Klimaatconferentie – in Madrid. De jongeren komen vanuit verschillende groepen van de Nederlandse klimaatbeweging en reageren op de oproep van ‘Sail to the Cop’ om de conferentie op een duurzame manier te bereizen. Tussen 4 en 11 december helpt de groep geweldloze acties te organiseren binnen en buiten de conferentiezalen van de COP. Nu de klimaatconferentie voor het derde jaar op rij in Europa plaatsvindt vragen de jongeren expliciet aandacht voor klimaatrechtvaardigheid voor het globale zuiden.

Vier jaar nadat bijna alle landen van de wereld het VN-Klimaatakkoord van Parijs hebben ondertekend blijft de uitstoot van broeikasgassen stijgen. Het Emissions Gap-rapport van de VN beschrijft dat zelfs bij het naleven van alle onvoorwaardelijke verplichtingen van het Parijsakkoord een temperatuurstijging van 3,2 graden celcius wordt verwacht. Dit staat in schel contrast met het maximum van 1,5 graden stijging die in Parijs is afgesproken. “De kloof tussen geplande en benodigde actie is enorm” aldus Carolina Maienza, een van de initiatiefnemers van de Nederlandse delegatie naar Madrid.

Tijdens COP25 zijn overheden in staat hun ‘nationaal bepaalde bijdragen’ (NDCs) bij te werken. Daarom reizen jongeren vanuit heel Europa naar Madrid om te eisen dat staatshoofden en diplomaten zich inzetten voor eerlijk en ambitieus klimaatbeleid. Vanuit Nederland bundelen Extinction Rebellion, Fridays For Future, Jongeren Milieu Actief en de Local Conference of Youth hun krachten om de stem van Nederlandse jongeren niet te laten ontbreken.

De groep reageert op de oproep van ‘Sail to the COP’ om per openbaar vervoer naar Madrid af te reizen. Deze groep spoort nationale delegaties en sociale bewegingen aan COP25 duurzaam te bereizen. In oktober dit jaar vertrokken 35 jongeren onder de naam ‘Sail to the COP’ per zeilboot naar de klimaattop in Chili om aandacht te vragen voor duurzaam vervoer. Bij aankomst op het Zuid-Amerikaanse continent werden zij verrast: de klimaattop was naar Madrid verplaatst.

De verplaatsing van COP25 van Santiago naar Madrid betekent een derde opeenvolgende editie op het Europese continent. “Dat is problematisch”, vindt Maienza. “We moeten pro-actief op zoek gaan naar manieren om verhalen van wereldwijde klimaat onrechtvaardigheid ten gehore te brengen. Wij zijn in contact met sociale- en klimaatbewegingen uit Zuid-Amerika en brengen hun verhaal met ons mee naar Madrid.”

Vanaf 6 december neemt de groep deel aan grootschalige protesten in Madrid. De jongeren eisen ambitieus en eerlijk klimaatbeleid voor wereldwijde klimaatrechtvaardigheid. Ook organiseren zij samen met 150 andere organisaties workshops en lezingen tijdens de conferentie ‘Cumbra Social por el Clima’. Deze vindt ten tijden van COP25 ook in Madrid plaats.

to top