Milieudefensie Jong roept nieuwe CEO van Vion op tot groenere koers: ‘Klimp, ga voor krimp!’

Milieudefensie heeft in 2022 een lijst uitgebracht met 29 grote vervuilende bedrijven. Milieudefensie heeft deze bedrijven gevraagd naar hun klimaatplannen. Op deze lijst staat ook vleesverwerkingsbedrijf Vion. Uit onderzoek van Milieudefensie blijkt dat Vion een van de meest vervuilende bedrijven in Nederland is. Milieudefensie Jong heeft besloten Vion in de spotlights te zetten. Het bedrijf krijgt namelijk vanaf 1 januari 2025 een nieuwe CEO: Tjarda Klimp. Dit is dus hét moment voor verandering!

 

Wat voor bedrijf is Vion en waar ken jij ze van?

De eerste stapjes van Vion zijn helemaal terug te leiden naar 1925. Heel wat ontwikkelingen later kennen wij het bedrijf dat toen is opgericht nu als Vion Food Group. Bijna 100 jaar later heeft het bedrijf een omzet van ongeveer €5 miljard. Vion heeft 29 locatie in Duitsland en Nederland. Ze slachten er varkens en runderen en maken vleesproducten. Hiervoor slacht het bedrijf gemiddeld één miljoen koeien en vijftien miljoen varkens per jaar. Volgens het bedrijf worden hun vleesproducten dagelijks door zo’n 100 miljoen mensen over de hele wereld gegeten. Er is dus een goede kans dat het vlees dat op jouw bord ligt of vroeger heeft gelegen afkomstig was uit een van de slachthuizen van Vion. Zo’n grote invloed brengt ook een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Vandaar dat wij Vion vragen deze verantwoordelijkheid serieus te nemen en zich in te zetten voor het klimaat door over te gaan op de productie van 70% plantaardige producten.

Waarom zijn ze slecht voor het klimaat?

Zoals gezegd is Vion dus één van de grootste vervuilers van Nederland. Maar wat maakt het bedrijf zo’n grote vervuiler? Vion slacht dus koeien en varkens om te verwerken tot vlees. Al deze dieren stoten erg veel broeikasgassen uit, zoals methaan. De uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2 en dus ook methaan, zorgt voor de opwarming van de aarde, een van de grootste oorzaken voor klimaatverandering.[1] Naast de hoge uitstoot van het bedrijf, is Vion ook indirect verantwoordelijk voor veel ontbossing in Zuid-Amerika. De dieren die Vion slacht krijgen voer gemaakt van soja. De soja-industrie voor de productie van veevoer is al lang bekend als flink vervuilend door de ontbossing als gevolg van het verbouwen van de soja.[2] Ontbossing zorgt voor nog meer CO2 uitstoot en kan zelfs leiden tot verwoestijning en erosie van het landschap. Daarnaast is er ook een heleboel water nodig voor de productie van vlees: voor één kilo varkensvlees is maar liefst 6000 liter water nodig.[3]

Naast hun hoge uitstoot en rol in de ontbossing van gebieden in Zuid-Amerika zijn er ook bezwaren tegen Vion wat betreft dierenrechten en de werkomstandigheden van de werknemers van Vion. Milieudefensie Jong focust zich vooral op de bijdrage die Vion levert aan klimaatverandering. Maar in en klimaatrechtvaardig voedselsysteem mogen dierenrechten en goede werkomstandigheden zeker niet ontbreken.

Dus, in het kort, Vion draagt zowel door hun eigen uitstoot als door processen zoals ontbossing bij aan klimaatverandering. Dit kan ook anders, door meer te focussen op plantaardig voedsel en minder op het produceren van vlees kan Vion al een grote verandering bereiken.

Doen ze wel al iets?

Zoals veel grote bedrijven heeft Vion een klimaatplan opgesteld. In het Corporate Sustainability Report van Vion maken ze plannen bekend hoe ze een beetje minder zouden willen gaan vervuilen in de toekomst.[4]

Eerst even een korte uitleg over verschillende soorten uitstoot. Bedrijven hebben simpel gezegd 3 soorten uitstoot: scope 1, scope 2 en scope 3. Scope 1 uitstoot is alle CO2-uitstoot die het bedrijf zelf veroorzaakt door eigen bronnen, denk hierbij aan de uitstoot van een vrachtwagen die Vion gebruikt om de vleesproducten te vervoeren. Scope 2 uitstoot gaat over de uitstoot die Vion veroorzaakt door het verbruik van elektriciteit in hun fabrieken en kantoren. De elektriciteit koopt Vion in van een ander bedrijf dus de uitstoot komt niet uit eigen bronnen. Scope 3 uitstoot is indirecte uitstoot en gaat over alle uitstoot in de hele keten die wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld de boeren of andere bedrijven met wie Vion samenwerkt.

Voor de uitstoot uit Scope 1 en 2 heeft Vion het doel om uiterlijk in 2030 100% groene stroom te gaan gebruiken. Dit willen ze doen door bijvoorbeeld meer gebruik te gaan maken van zonnepanelen. Ook willen ze in 2024 zorgen dat een kwart van de voertuigen die ze gebruiken elektrisch zijn. Voor Scope 3 uitstoot heeft Vion nog geen concrete plannen. In het rapport schrijft het bedrijf dat ze van plan zijn om met partners en boeren in gesprek te gaan om samen voor vermindering te zorgen. Bij Vion is het alleen zo dat waarschijnlijk zo’n 97 procent van de uitstoot om Scope 3 uitstoot gaat.[5] Vion zelf heeft aangegeven dat minder dan 3 procent van alle uitstoot plaats vindt bij Vion zelf. Dit betekent dus dat er voor het overgrote deel van de uitstoot nog geen verminderingsplannen zijn. In ieder geval nog geen concrete plannen of doelen.

Vion blijft vervuilen

NewClimate Institute heeft van alle 29 bedrijven op de lijst onderzocht hoe effectief en goed het klimaat plan is.[6] NewClimate Institute heeft hier een Klimaatcrisis-Index van gemaakt die laat zien in hoeverre elk klimaatplan past bij de internationale afspraken die gemaakt zijn, zoals het Parijs akkoord. In de index is te zien dat Vion’s klimaatplan bijzonder slecht scoort; het klimaat plan is ‘heel gevaarlijk’. Dit betekent dat het gevaarlijke klimaatverandering versnelt in plaats van het tegen gaat. Het is dus duidelijk dat Vion hard aan de bak moet om zich te gaan houden aan de internationale afspraken en bij te dragen aan de belangrijke strijd tegen klimaatverandering.

Wat willen wij van ze?

Een heleboel landen hebben in het Parijs Akkoord besloten dat in 2050 de totale uitstoot van elk van deze landen naar netto-nul moet worden gebracht. Dit hebben ze besloten om samen te zorgen dat de opwarming van de aarde onder de 1,5 graden Celsius blijft. De Europese Unie heeft vervolgens gezorgd dat deze richtlijnen wettelijk verplicht zijn voor alle lidstaten van de EU, ook Nederland dus. Milieudefensie en Milieudefensie Jong vinden dat Vion en alle andere grote vervuilers uit Nederland zich ook aan dit akkoord moeten houden. Dus: Vion moet hun klimaatplan zo aanscherpen dat zij in 2030 hun uitstoot hebben gehalveerd. Het is duidelijk dat dat met het huidige klimaatplan van Vion niet gaat werken dus hebben ze een nieuw plan nodig.

Waarom nu?

Vanaf 1 januari 2025 heeft Vion een nieuwe CEO: Tjarda Klimp. Dit is het perfecte moment voor Vion om een nieuwe weg in te slaan en te gaan voor een echt duurzaam beleid die zal zorgen voor een gehalveerde uitstoot in 2030. Wij hopen dan ook dat Klimp een nieuwe adem zal blazen in deze verduurzaming en echt werk steekt in de vermindering van (vooral Scope 3) uitstoot.

Wat gaan we doen?

Op 28 november 2024 gaan wij actievoeren bij Vion in Boxtel. Wij willen Tjarda Klimp verwelkomen als nieuwe CEO en haar een hart onder de riem steken dat een groene route nodig en mogelijk is! Wil je ons steunen? Kom dan 28 november ook naar Boxtel of schrijf Klimp een kaartje om haar aan te moedigen.

Mail ons op jong@milieudefensie.nl of DM ons via @milieudefensiejong om meer te weten te komen over onze actie en hoe jij kan helpen.

[1] https://climate.ec.europa.eu/climate-change/causes-climate-change_nl

[2] https://www.milieucentraal.nl/eten-en-drinken/tropische-producten/soja/

[3]  https://www.utwente.nl/nieuws/2011/1/176997/vleesrijk-dieet-aanslag-op-zoetwatervoorraad#:~:text=Voor%20een%20kilo%20rundvlees%20bijvoorbeeld,verbruikt%20’slechts’%202100%20liter.

[4] https://www.vionfoodgroup.com/en/about-vion/csr-and-annual-report

[5]  https://sluitvion.nl/milieu/

[6]  https://milieudefensie.nl/actueel/klimaatcrisis-index-grote-vervuilers-scoren-allemaal-een-onvoldoende

 

to top