Ignorance Kills- Vleermuizen en Verbouwingen

-Bart Steen

De vleermuis, een enorm belangrijke diersoort, is in gevaar. Dagelijks reis ik, als afgestudeerd ecoloog, door Nederland om vleermuizen te onderzoeken. Dit doe ik om het gevaar dat vleermuizen lopen in Nederland te verkleinen. Ook jij kan mij helpen om de vleermuis te redden! 

 

5 keer per week ga ik laat in de avond of midden in de nacht op stap om het gedrag van vleermuizen te onderzoeken. Dit doe ik alleen of in een team van ecologische veldwerkers. We observeren of vleermuizen eten aan het zoeken zijn, gewoon langsvliegen of aan het verblijven zijn. Het is belangrijk om het gedrag van vleermuizen te onderzoeken omdat vleermuizen gevaar lopen. Dit komt helaas door de mens.

 

Holtes in je muren

Vleermuizen overnachten heel vaak in huizen en gebouwen.  Het is ongelofelijk waar ze zich kunnen verstoppen. Loshangende dakpannen, gaatje in het cement, ventilatie openingen, je kan het bijna zo gek niet bedenken. Eén van hun favoriete verblijfplaatsen is in muren. Vaak zitten er holtes in muren die ze op de één of andere manier weten te bereiken.

Wanneer er holtes in je muur zitten, kan je huis makkelijker koud worden. Dit kan opgelost worden door te isoleren. Dat kan gebeuren door de muur open te breken, wat de verblijfpaats van vleermuizen vernietigt. Daarnaast kunnen ze hierdoor ook verwond raken of gedood worden. Een andere oplossing voor holtes in muren is ‘spuitisolatie’: een siliconenmengsel dat vloeibaar is als het heet is, maar vast als het afkoelt. Die wordt, zonder de muur open te breken, ingespoten en verspreidt zich in de holtes in de muur. Het is een wonder als een vleermuis zoiets overleeft.

Dit betekent niet dat mensen die isolatie inspuiten dierenbeulen zijn. In ieder geval niet per se expres. Veel mensen weten namelijk niet dat holtes in muren verblijfplaatsen kunnen zijn voor vleermuizen. Ignorance kills.

 

Bescherming van vleermuizen

Gelukkig worden vleermuizen door de Wet Natuurbescherming (Wnb) beschermd. Dit betekent dat je de dieren en hun verblijfplaatsen jaarrond niet mag kwetsen, beschadigen, of op een andere manier ongemak mag veroorzaken. Bij het isoleren van holtes in muren moet er, volgens de Wnb, dus eerst ecologisch onderzoek gebeuren. Als vleermuizen gevonden worden, dan betekent dat niet dat al het verbouwen meteen stopgezet moet worden. Soms werkt het om alternatieve verblijfplaatsen aan te bieden aan vleermuizen. Daarom vind je door het hele land steeds meer vleermuiskasten. Je vindt ook steeds meer nieuwbouw die deze vleermuiskasten standaard hebben. Je hebt misschien wel al vleermuiskasten zien staan, net als vogelkastjes. Dat is een voorbeeld van natuurinclusief bouwen. 

 

Nederland gaat de goede kant op

Mijn indruk, als professioneel ecoloog, is dat Nederland de goede kant op gaat. Natuurinclusief bouwen zorgt ervoor dat vleermuizen andere verblijfplaatsen kunnen hebben als hun verblijfplaatsen (mogelijk) vernietigd worden. 

Maar let wel op: als jij in een wat ouder appartement of huis hebt en je hebt holtes in je muren, laat dan eerst even checken of hier vleermuizen verblijven voordat je deze holtes laat dichten. Zo voorkom je mogelijk veel schade aan vleermuizen en daarmee aan de natuur!

to top