Duurzaam herstel na de coronacrisis
-Charlot Sierink
De verwachting is dat we dit jaar in een economische crisis terechtkomen, vanwege de coronacrisis. Veel bedrijven en organisaties moeten vechten voor hun voortbestaan. Aan verduurzaming zitten zij nu waarschijnlijk niet te denken. Ze hebben wel wat anders aan hun hoofd. Toch is het belangrijk hier wel aandacht aan te besteden. Misschien dat de overheid hen een handje kan helpen? Steun in ruil voor de belofte om duurzamer te handelen bijvoorbeeld. Zo kunnen zij het hoofd boven water houden tijdens de economische crisis en heeft de wereld er ook nog wat aan! Klinkt als een goede deal, toch?
Aandacht ligt ergens anders
Een groot deel van de bedrijven en organisaties lijdt onder de coronacrisis. Er zijn geen of weinig inkomsten, maar er moet nog steeds huur betaald worden. Verder is het onzeker hoe lang dit allemaal nog gaat duren. Het belangrijkste is dan ook deze tijd overleven. De aandacht ligt niet bij duurzaamheid en het klimaat, maar bij het opnieuw opstarten en opbouwen. Ook de overheid richt zich meer op het opvangen van de economie dan de klimaatcrisis. Thierry Baudet, van de politieke partij Forum voor Democratie, stelde zelfs voor om alle dingen die niks met corona te maken hebben uit te stellen. Dus ook de klimaatmaatregelen.
Groener beleid of juist niet?
Maar net als de coronacrisis is de klimaatcrisis ook een bedreiging voor de volksgezondheid. Er zullen mensen blijven overlijden aan de gevolgen van klimaatverandering als we er niks aan doen. Juist door deze coronacrisis worden wereldleiders en overheden gepusht om na te denken over een beleid dat ons in staat stelt onszelf te beschermen tegen toekomstige risico’s. Maar gaan grote economieën, zoals de Verenigde Staten, de Europese Unie of China, dit moment gebruiken om een duurzamer beleid te voeren of vallen ze terug in hun oude patroon?
Duurzamer handelen
Om onze gezondheid ook in de toekomst te verzekeren moeten we de economische gevolgen van de huidige gezondheidscrisis slim bestrijden. Daarbij moet de overheid verder kijken dan het hier en nu. Er moeten investeringen komen die ons uit de economische crisis helpen en die tegelijkertijd een stap zijn in de richting van een duurzame maatschappij. Een voorbeeld hiervan is staatssteun. In ruil voor die steun moet het bedrijf of de organisatie beloven dat ze duurzamer gaan handelen, door bijvoorbeeld meer energie te halen uit duurzame bronnen.
Help mee!
Laten we de overheid vragen duurzame voorwaarden te stellen aan staatssteun voor bedrijven en organisaties. Laten we de juiste keuzes maken, niet op de ouderwetse manier maar op de duurzame manier. Laten we de overheid vragen om ook rekening te houden met de toekomstige generaties. Zo pakken we met het economisch herstel ook gelijk de klimaatcrisis aan. Twee vliegen in één klap.
Laat je stem horen en teken hier de oproep van Milieudefensie aan de politiek!