Selecteer een pagina

Zaandam, 13 april 2022De aandeelhoudersvergadering van Ahold verliep afgelopen woensdag net even anders. Jongeren Milieu Actief organiseerde bij de ingang van het hoofdkantoor in Zaandam een uitgebreid randprogramma en stelde kritische vragen tijdens de vergadering zelf. JMA wil Ahold zo op hun verantwoordelijkheden richting het klimaat wijzen. 

Bij aankomst konden de aandeelhouders niet om ons heen. Terwijl ze aankwamen in hun mooie auto’s, zetten we ze één voor één in de schijnwerper. Een groot welkomstcomité stond klaar met groene lopers, muziek en JMA-ers in pak met microfoon in de hand: “Hoe denkt u over het klimaat?” Waar sommigen met ons in gesprek gingen en onze flyer aannamen, namen anderen niet eens de moeite hun raampje naar beneden te doen. Gelukkig konden ook zij goed zien waar we voor kwamen! Achter ons hing in grote JMA-letters: “Kiest u voor een leefbare planeet of loopt u om de klimaatcrisis heen?”.

Daarna begon buiten onze alternatieve aandeelhoudersvergadering. Met sprekers van Aseed, MBO for Climate, de Vrije Universiteit Amsterdam en onze eigen JMA-ers hoorden we daar een duidelijke boodschap: de klimaatcrisis is nu. Jongeren maken zich daar elke dag zorgen over. Grote bedrijven zoals Ahold moeten nú verantwoordelijkheid nemen en meer doen om verdere klimaatverandering tegen te gaan. 

Als kersverse aandeelhouders van Ahold Delhaize, mochten we ook binnen vragen stellen tijdens de vergadering. De vragen waren duidelijk: gaan jullie je aan het Parijs akkoord houden? En hoe kunnen jullie het aan jezelf, jullie kinderen en kleinkinderen en al jullie jonge medewerkers verantwoorden als jullie niet alles op alles zetten om het klimaat te redden? In een 8 minuten durend antwoord hoorden wij vooral veel grote beloften, maar nog weinig concreets. We gaan de komende tijd dus door met Ahold aanmoedigen om het beter te doen! 

Wil je helpen Ahold aan te moedigen hun klimaatambities aan te scherpen? Teken dan hier de petitie! 

Check de foto’s!