Selecteer een pagina

Zaandam, 12 juli 2022Het ingeleverde klimaatplan van Ahold Delhaize is doorgerekend door het New Climate Institute. En de conclusie is duidelijk: Ahold Delhaize ligt op ramkoers met het klimaat. Dus haalden wij onze groene stropdassen weer uit de kast. We gingen langs bij het hoofdkantoor om eisen te stellen aan een beter klimaatplan van Ahold Delhaize. Maar daar wilde Ahold Delhaize niet voor tekenen.

Begin dit jaar vroegen wij Ahold Delhaize, moederbedrijf van onder meer Albert Heijn, Etos, Gall & Gall en Bol.com, om een klimaatplan. Een klimaatplan waarin moest staan hoe Ahold Delhaize 45% minder gaat uitstoten in 2030. Die kregen wij overhandigd tijdens onze actie bij de aandeelhoudersvergadering van Ahold Delhaize. Milieudefensie heeft dit plan laten doorrekenen door het New Climate Institute. De conclusie: net als alle andere grote vervuilers doet Ahold Delhaize onvoldoende. Het plan van Ahold Delhaize doet niks om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan. Zie de tabel hieronder.

 

De Klimaatcrisis-Index van Milieudefensie

 

Slechte klimaatplannen

De uitstoot van een bedrijf is onder te verdelen in drie categorieën, ook wel scopes genoemd. Zoals je hier kan lezen, heeft Ahold Delhaize alleen voor scope 1 en 2 (de uitstoot van eigen productie en ingekochte energie) toereikende plannen. Maar voor Ahold Delhaize is dit maar 5% van hun uitstoot! Voor scope 3 (de uitstoot van leveranciers en klanten), 95% van hun uitstoot, willen ze slechts 15% uitstoot reduceren. Dit is niet in lijn met het Parijs-akkoord, waarin 45% reductie is afgesproken. Als we de wereld leefbaar willen houden, moet dit beter. Ahold Delhaize moet verantwoordelijkheid nemen voor deze uitstoot. Voor de producten die zij inkopen en verkopen.

 

Onze vier eisen voor scope 3

Daarom presenteerden we vandaag vier eisen waar een geloofwaardig plan aan moet voldoen. Tijdens de aandeelhoudersvergadering beloofde Ahold Delhaize eind dit jaar met een nieuw, ambitieus plan te komen voor scope 3. Een écht klimaatplan voldoet aan deze vier eisen:

 

  1. In 2030 zal 70% van Ahold Delhaize’s omzet in eiwitten plantaardig zijn.
  2. In 2025 zal 80% van de leveranciers van Ahold Delhaize, waaronder de 200 grootste leveranciers een klimaatplan hebben dat overeenkomt met het Parijs-akkoord.
  3. In 2030 zal 50% van alle producten van Ahold Delhaize een lage voetafdruk hebben én kunnen klanten hun CO2-uitstoot  zien op hun kassabon.
  4. In 2023 dragen geen leveranciers van Ahold Delhaize meer bij aan ontbossing.

JMA Voorzitter Neele overhandigt de vier eisen aan Ahold Delhaize

Met een klimaatcontract vroegen wij Ahold Delhaize om zich te committeren aan een leefbare planeet. Maar Ahold Delhaize weigert. Dat belooft niet veel goeds voor hun nieuwe ‘ambitieuze’ plan voor scope 3.

 

Wil jij dat Ahold Delhaize wél verantwoordelijkheid neem voor een leefbare planeet? Teken onze petitie!

Ahold Delhaize heeft mooie praatjes, maar laat het keer op keer afweten als er echt actie ondernomen moet worden. Deze eisen blijven staan en we zullen Ahold Delhaize eraan blijven houden, tot het bedrijf stopt met het veroorzaken van gevaarlijke klimaatverandering.

Jij kan helpen! Teken nu de petitie, en deel de petitie met vrienden en familie!

Check de foto’s en aftermovie!