Selecteer een pagina

Hé Siri! Jij bent actief bij de Communicatiecommissie van JMA toch?

Ja, klopt! Afgelopen jaar ging ik met JMA mee op campaignersweekend, een heel weekend leerden we veel bij over de klimaatcrisis en bedachten we leuke acties. Ik merkte dat ik dat het allerleukst vond: brainstormen over het bereiken van anderen. Voor de Klimaatmars van 10 maart maakte ik een ‘Lekker met de Meiden Klimaatmars’-gifje, geïnspireerd op het liedje van Merol. In plaats van een voetbal, vloog er een groen plantje door het beeld. Daar kreeg ik veel positieve reacties op, en het werd veel gedeeld via Whatsapp. Daarna vroeg het bestuurslid Communicatie of ik misschien bij de Communicatiecommissie wou.

En? Wat voor leuke ideeën hebben jullie al bedacht dan?

Een heleboel! Maar waar ik nu vooral mee bezig ben is het opzetten van een podcast speciaal voor jongeren die geïnteresseerd zijn in klimaat. Daarmee willen we ‘brutale vragen’ gaan stellen aan volwassenen die in de klimaatwereld werken. Een beetje in de trant van: ‘Vind je zelf nou dat dit nut heeft?’ en ‘Ik snap het nog steeds niet helemaal, kun je het eens in normale taal uitleggen?’. Bij het maken van zo’n podcast komt een hoop meer kijken dan je in eerste instantie verwacht. Het liefst willen we zowel jongeren die al actief zijn in het ‘klimaatwereldje’, als jongeren die wél geïnteresseerd zijn maar nog niet actief betrokken bij klimaatacties, bereiken. We zijn nu heel hard aan het nadenken over hoe we die beide doelgroepen kunnen aanspreken.

Leuk! Maar ben jij in je vrije tijd ook echt zo’n klimaatgekkie dan?

Haha, zo word ik door mijn vrienden wel eens genoemd! Of ze sturen een fotootje wanneer ze iets groens doen, met daarbij: ‘Kijk Sier, ik ben goed bezig he?’. Zelf vind ik dat het nog best mee valt. Al ben ik er wel op veel vlakken mee bezig. Zo studeer ik Industrieel Ontwerpen, maar vond ik het vervelend om steeds maar weer nieuwe producten te ontwerpen en op deze wereld te planten. Daarom ben ik nu een minor Programmeren aan het doen. Apps en websites vervuilen een stuk minder! Verder vind ik Klimaatstaken gewoon heel leuk. Ik sleep altijd zo veel mogelijk verschillende vrienden mee, en van te voren organiseer ik een avondje om de meest bizarre teksten voor op ons bordje te bedenken. Soms lopen die avonden een beetje uit de hand, en dan snappen we uiteindelijk zelf de grappen op onze bordjes ook niet meer helemaal.. Oh, en verder heb ik vorig jaar een tijdje als hobby een compost-wormenbak gebouwd.

   

Compostwormen? Gadver! Wat vonden je huisgenoten daarvan?

Ik werk vanuit Nederland ook mee aan een Mozambikaanse Start Up die composttoiletten, met daar in ook compostwormen, maakt. In de buitenwijken van Maputo, de hoofdstad van Mozambique, heb je geen riolering. Daarom moeten toiletten elke keer wanneer het gat eronder vol is, verplaatst worden. Super inefficiënt en vervuilend natuurlijk! Door de compostwormen raken de toiletten veel minder snel vol. Door dit bedrijfje raakte ik geïnteresseerd in compostwormen, maar om nou gelijk mijn eigen composttoilet te bouwen vond ik toch nét een stapje te ver gaan. Daarom ben ik begonnen met het composteren van GFT afval. Ik kreeg wat tips van degene die mij ook een emmertje wormen gaf, maar er is online ook heel veel informatie te vinden! Wat mijn huisgenoten er van vonden? Ach, ze zijn wel wat van me gewend.. Mijn huis heeft ook een klein tuintje met een schuurtje waar nooit iemand komt, dus daar konden mijn wormen mooi wonen. De eerste paar weken heb ik ze trouwens nog wel voor één huisgenootje verstopt, omdat ik wist dat zij het niet leuk zou vinden. Maar de andere twee waren eigenlijk wel enthousiast en vonden het project meteen fascinerend. We hebben ze zelfs een naam gegeven, ze heten allemaal ‘Brutus’!