Selecteer een pagina

-Sam Buunk

Ben je op zoek naar een (nieuwe) (bij)baan of stage en wil je bijdragen aan een groene, duurzame wereld? Soms kan het lastig zijn om onderscheid te maken tussen duurzame en niet-duurzame banen op reguliere vacature websites. In dit artikel hebben we een aantal websites voor je op een rijtje gezet waar je uitsluitend duurzame banen vindt. 

 

Greenjobs

 

Bij Greenjobs vind je bijbanen, stages, en betaalde banen in o.a. energie, technologie milieu en fairtrade. Je vindt er start-ups maar ook grotere bedrijven. Greenjobs is B Corporation gecertificeerd.

 

Een B Corp Certification meet de sociale en duurzame performance van bedrijven en beoordeelt hiermee hoe een bedrijf zijn werknemers, omgeving, milieu en klanten behandelt. Andere Nederlandse bedrijven die B Corp gecertificeerd zijn, zijn Tony’s Chocolonely, Dopper en SnappCar.

 

Sustainable Talent

 

Sustainable Talent is een loopbaanadviesbureau voor de duurzame arbeidsmarkt. Ze geven advies aan professionals over hoe zij zich beter kunnen positioneren en profileren binnen de duurzame arbeidsmarkt. Daarnaast plaatsen ze duurzame vacatures en koppelen ze werkgevers met werkzoekenden.

 

One World

 

One World is een Nederlands journalistiek platform dat zich inzet voor een eerlijke en duurzame wereld. Je vindt er voornamelijk vacatures voor stages, betaalde banen en vrijwilligerswerk bij non-profit organisaties in de categorie mensenrechten. In iets mindere mate vind je er vacatures in de duurzaamheidssector.

 

Duurzame vacaturebank

 

Vrijwilligersfuncties en betaalde banen voor duurzame functies of functies bij non-profit organisaties.

 

ECO-job

 

ECO-job is een specialistisch bemiddelingsbureau voor vacatures in de milieusector. De werkvelden bestaan uit onder andere bodem, ecologie, energie, lucht, geluid en milieumanagement. De vacatures zijn voor betaalde, overwegend medior functies.

 

 

Andere manieren

 

Om impact te maken hoef je niet per definitie bij een groen of duurzaam bedrijf te werken. Misschien kun je wel veel meer bereiken in je huidige functie. Kijk eens wat je kunt betekenen voor het bedrijf waar je al voor werkt. Staat duurzaamheid niet of weinig op de agenda? Neem het initiatief! Ga met het management in gesprek over het afschaffen van gratis plastic flesjes op kantoor, het overstappen naar een groen energiecontract, het vergroenen van het bedrijfspand. Betrek je collega’s in jouw verhaal en trek de kar! Denk groot, en word duurzaamheidsambassadeur van jouw bedrijf.