Selecteer een pagina

Door Rayaenne Sluis

Nu de coronabesmettingen langzaam omlaag gaan, vonden wij van JMA het hoog tijd om je op de hoogte te stellen van duurzame evenementen die je deze zomer in Nederland kan bezoeken. Hieronder vind je het overzicht!

IJsselbiënnale 2021 (18 juni tot en met 19 september)

Ben je geïnteresseerd in kunst én klimaatverandering? Dan mag je de IJsselbiënnale 2021 niet missen! Alle kunstwerken die je kunt vinden op deze internationale kunstroute langs de IJssel staan in het teken van de impact van klimaatverandering op het landschap. Daarnaast kan je zien wat er al op de IJsselvallei wordt gedaan omtrent de kringloop samenleving. 

https://ijsselbiennale.nl/

Boskalis Beach Cleanup Tour (1 tot en met 15 augustus)

Al voor de achtste keer kan jij je inschrijven om mee te helpen met het opruimen van de stranden langs de Noordzee. De kunstlijn wordt ingedeeld in verschillende etappes. Elke dag worden er twee locaties schoongemaakt. Door je in te schrijven op de website laat je weten dat je komt helpen. Hoe lang je meehelpt is helemaal aan jou, als je maar al het opruimmateriaal voor 16:00 uur weer inlevert. 

https://www.beachcleanuptour.nl/etappes/

Roef  (27 & 28 augustus)

De missie van Roef is om ervoor te zorgen dat alle onbenutte daken in Amsterdam gebruikt en verduurzaamd worden. Groene daken helpen namelijk met het verkoelen van de stad. Bovendien draagt het bij aan de biodiversiteit. Om dit onder de aandacht te brengen organiseert Roef een festival! Op 27 augustus kan je op het dak van NEMO Science Museum de documentaire Acasã, My Home bekijken. Deze documentaire onderzoekt de connectie tussen mens, stad en natuur. Ben je meer van het dansen? Dan kan je op 28 augustus op verschillende locaties in Amsterdam (live)muziek en woordkunst vinden. 

https://roefamsterdam.nl/

Pioneers for Change festival (2 & 3 september) 

Bij het Pioneers for Change festival komen zeven (inter)nationale keynote sprekers aan het woord. Bovendien kan je meer dan twintig workshops volgen. Het Pioneers for Change festival staat in het teken van verschillende onderwerpen, zoals educatie, systeemverandering en leiderschap. Ook klimaatverandering komt aan bod.

https://www.depioniersfabriek.nl/festival

World Clean Up Day (18 september)

Samen met mensen uit 180 verschillende landen op dezelfde dag zwerfvuil opruimen. Dat klinkt als goed gebruik maken van mondialisering! Op 18 september wordt de World Clean Up Day georganiseerd. Je kan op verschillende locaties in Nederland mee doen. Kijk snel op de website voor een locatie bij jou in de buurt! 

https://www.worldcleanupday.nl/

Zoals je kunt zien zijn er in augustus en september genoeg duurzame activiteiten gepland. Je hoeft je deze zomer dus niet te vervelen! Als je niet op een van deze dagen kan, maar je deze zomer toch duurzaam bezig wilt zijn, dan kan dat natuurlijk ook. Zo kan je zelf afval opruimen, naar een biologische zelfpluktuin of ‘s avonds genieten van de zonsondergang in plaats van de televisie. Het boek “Jongeren. Klimaat. Nu. Manifest voor klimaatrechtvaardigheid” is daarnaast ook een dikke aanrader! 😉