Selecteer een pagina

– Charlot Sierink

De wegen zijn leger, de smog is verdwenen en aan de strakblauwe lucht zijn geen vliegtuigstrepen meer te zien. De wereld lijkt grotendeels tot stilstand te zijn gekomen. Dit is voor veel mensen slecht nieuws. Behalve voor de natuur, die geniet van deze (tijdelijke) rust. Voor ons, en we hopen ook voor jou, dient dit als een lichtpuntje in deze moeilijke tijd.

 

Afname uitstoot vervuilende stoffen

 

Meer mensen werken thuis, er zijn minder files, vervuilende vluchten zijn gecanceld en een deel van de fabrieken zijn dicht. Hierdoor is er een afname van de uitstoot van vervuilende stoffen. Vooral in China en Italië is dit goed zichtbaar. In vervuilde Chinese miljoenensteden als Beijing en Shanghai kunnen inwoners na jaren eindelijk weer een blauwe lucht zien. Ook zijn de kanalen in Venetië helder en kun je weer vissen zien zwemmen. De afname van de uitstoot van vervuilende stoffen heeft een positief effect op de lucht-en waterkwaliteit. Toch ook nog wat positief nieuws in deze bizarre tijd waarin onze levens op zijn kop staan door de corona crisis. 

 

Een kans voor de toekomst

 

De corona crisis maakt duidelijk wat voor invloed de uitstoot van vervuilende stoffen heeft op ons leven en wie er verantwoordelijk zijn voor die uitstoot. We hebben het al eerder zien gebeuren, tijdens de economische crisis in 2008. In die crisis daalde de uitstoot ook enorm, maar schoot die weer omhoog toen de crisis voorbij was. 

Laten we ervoor zorgen dat we er deze keer proberen beter mee om te gaan. Dat we beseffen dat het fijn is dat iedereen, ook in miljoenensteden, kan genieten van een smogvrije blauwe lucht. Dat we meer thuis kunnen werken en zo zorgen voor minder files. Laten we deze kans aangrijpen nu het kan en overheden en wereldleiders ervan overtuigen dat we zonder een virus of een economische crisis ook in zo’n mooie en schone wereld kunnen leven.

Wil jij zelf nu iets doen voor een groenere wereld terwijl je thuis op de bank hangt? Check dan onze laatste TuesdayTip op onze instagram.