-Lara Welling
Elke actie op het internet heeft een CO2-voetafdruk. Hoe komt dit?
Datacentra verbruiken veel elektriciteit. Niet alleen verbruiken ze veel stroom, maar ze moeten ook nog eens gekoeld worden. Naast deze benodigde elektriciteit wordt alle data in de cloud opgeslagen. Daarvoor zijn honderdduizenden servers nodig. Een kwart van de benodigde elektriciteit gaat dan ook naar dataopslag op servers. En van alle gebruikte stroom in datacentra wordt het overgrote deel nog met fossiele brandstoffen opgewekt.
Maar hoeveel CO2 stoot je dan uit met je internetgebruik?
Hier een paar cijfers:
- Stuur je 1 keer per dag iemand een mailtje met maar 1 woord erin (0,1 gram CO2), dan stoot je omgerekend 36,5 gram CO2 per jaar uit: dat is evenveel als 2 kilometer rijden met een auto.
- Per jaar worden er wereldwijd 250 biljoen mailtjes verstuurd, samen goed voor ongeveer 1000 miljoen ton CO2: dat is bijna net zoveel als de totale jaarlijkse uitstoot van Japan!
- Surf je naar een website, dan stoot je 0,8 gram CO2 uit.
- Een zoekopdracht op Google kost omgerekend 0,2 gram CO2.
- Een laptop die 8 uur per dag draait stoot 0,044 tot 0,088 ton CO2 per jaar uit: dat is evenveel als een auto die 250 tot 500 kilometer rijdt.
- Een smartphone gebruikt acht keer minder stroom dan een laptop, maar een jaar lang een telefoon gebruiken is omgerekend even milieubelastend als rijden van Amsterdam naar Utrecht.
- Video’s streamen zorgt jaarlijks voor de uitstoot van 306 miljoen ton CO2: dat is de totale jaarlijkse uitstoot van Nederland en België samen!
Voetafdruk verminderen
Oké, nu weten we dus dat internetten CO2 uitstoot. Maar natuurlijk kan je niet opeens internet uit je leven bannen: we hebben het nou eenmaal nodig voor studie, werk, en ons sociale leven. Maar hoe kan je je internet-voetafdruk dan verminderen?
- Gebruik je een apparaat of oplader niet? Stekker eruit!
- Internetten via kabels in plaats van draadloos kost minder energie. (Al is de productie van deze kabels ook niet milieuvriendelijk; het is kiezen tussen twee kwaden.)
- Doe je smartphone en laptop ’s nachts op vliegtuigstand: zo verversen ze niet onnodig.
- Mail zuinig: stuur niet mailtjes met maar 1 woord erin, stuur liever een link dan een bijlage, ruim je mailbox op (anders blijven ze in de cloud staan, en dataopslag kost immers ook energie), meld je af voor nieuwsbrieven e.d. die je toch niet leest.
- Als je een groot bestand moet verzenden: zippen!
- Even bellen is minder milieubelastend dan mailen, dus bel eens wat vaker iemand op in plaats van heen en weer te mailen: scheelt CO2-uitstoot, maar misschien ook tijd.
- Als je het adres van een website kent, tik het dan zelf in i.p.v. Google te laten zoeken.
- Minder streamen via Netflix en andere streamingdiensten: kijk in plaats daarvan een dvd of een film die je al hebt!
- En misschien niet elke dag 50 kattenfilmpjes kijken…
Toch is de uitstoot van het internet weer niet zo eenvoudig te berekenen als het lijkt. Wat computers en datacenters verbruiken is nog wel te berekenen, maar wat ‘het netwerk’ verbruikt, dat ervoor zorgt dat alle data de hele wereld over gaat, kun je alleen maar schatten. Daar komt bij dat grote IT-bedrijven als Apple, Google en Facebook veel op groene stroom over zijn gegaan. Hun CO2-afdruk is daarmee veel lager.
Wat we wel zeker weten, is dat datacenters gelukkig steeds zuiniger worden en er steeds meer milieuvriendelijke technologische oplossingen zijn om toe te passen op dit gebied. Desalniettemin kan het geen kwaad je bewust te zijn en je internetgebruik aan te passen.