Even voorstellen: Frank-Juriën van Dam

Jongeren Milieu Actief kan niet bestaan zonder gepassioneerde vrijwilligers. Vandaag zetten we onze Frank-Juriën in het zonnetje.

Wil je jezelf even voorstellen?

Mijn naam is Frank-Juriën Dam. Ik woon nu bijna een jaar in Utrecht en heb hiervoor in Wageningen landschapsarchitectuur gestudeerd. En ik zeil graag, waaronder met skûtsjes!

Hoe ben je in aanraking gekomen met JMA?

Ik heb besloten me meer in te gaan zetten voor het klimaat. En daar hoorde een lidmaatschap van Milieudefensie bij vond ik. En ook een like. En toen kwam de Campaigners Acadamy voorbij. Daar heb ik veel geleerd over actie voeren, en ik heb er veel jongeren zoals ik ontmoet. Daarna ben ik naar de Fair Future meetups gekomen om diezelfde mensen weer te zien. En ook met nieuwe mensen en ideeën kennis te maken.

Wat doe je voor JMA?

Het ziet er naar uit dat ik onderdeel ga worden van een nieuw op te richten communicatieteam binnen JMA. Hier ga ik m’n grafische skills inzetten om JMA en de Fair Future campagne wat dichter bij jongeren te brengen. Het lijkt me ook interessant om me lokaal in te gaan zetten voor de Fair Future campagne.

Waarom zet jij je in voor het klimaat?

De meeste mensen zien niet hoe gevaarlijk de klimaatverandering is. Nu al wordt het weer extremer, droogtes worden erger, koralen sterven af. En het engste: er zitten allerlei versnellers in het systeem. Zoals de methaan in de permafrost en het donkere zeewater dat in plaats van het poolijs komt.
Het akkoord van Parijs is al vrij soft, maar zelfs dat wordt genegeerd als bedrijven en staten hun plannen uitwerken. Ondertussen moet er heel veel gebeuren,. En dat dan zo snel mogelijk. Het helpt niet mee dat veel mede-wereldbewoners ook nog eens hele andere zorgen hebben. Oftewel, als je beseft wat het risico is, probeer je zoveel mogelijk impact te hebben. En als we dat allemaal doen, hebben we een kans. Daarom dus.

Waarom denk jij dat jongeren belangrijk zijn bij de energietransitie?

Jongeren zijn de meest creatieve en flexibele generatie. Veel ouderen zijn vast gesleten in patronen. Zij kunnen niet zonder auto, niet zonder stukje vlees naast hun aardappeltjes… En het is toch een heel gedoe om je huis gasloos te maken. Ze vinden dat ze die vliegvakantie na al die jaren werken ook verdiend hebben. Jongeren reizen met het OV of de fiets, gaan de hostels van Europa langs voor nieuwe connecties en ideeën, en beginnen een startup. Ze zitten financieel nog nergens aan vast behalve die studielening. Een enkeling besluit in een tiny house te gaan wonen, die is sowieso al gasloos. Aangezien zij degenen zijn die nog het langst op deze wereld zullen rond lopen, hebben zij het meeste belang bij de transitie. Terwijl de macht, waaronder het stemrecht, en de belangrijke posities binnen organisaties en bedrijven, bij de oudere generaties zit. Zij hebben minder belang bij de transitie. Best wel oneerlijk eigenlijk.

to top