See You In Court…?!
Na ruim één jaar campagne kwam Milieudefensie Jong op 5 juli voor de derde keer bij de aandeelhoudersvergadering van Ahold Delhaize. Na twee keer nee te hebben gehoord op de vraag ‘gaat Ahold Delhaize zich aan het Klimaatakkoord van Parijs houden?’, hadden we vandaag een financiële insteek, omdat Ahold deze vergadering de nieuwe CFO aannam. En opnieuw: ontwijkend, ontkennend, of een verborgen ‘nee’. Wij weten dus genoeg. Wij kunnen nu – desnoods in de rechtszaal – tegen Ahold getuigen: de supermarktreus houdt zich niet aan het Klimaatakkoord van Parijs.
Klimaatzaak
Problematisch voor Ahold Delhaize, want Milieudefensie won in 2021 de inmiddels beroemde #Klimaatzaak van Shell. En terwijl Shells poging tot uitstel in de vorm van een hoger beroep loopt, is Milieudefensie aan het azen op een nieuwe grote vervuiler om aan te klagen. Juridisch kwetsbaar als Ahold Delhaize zichzelf maakt, zouden ze best eens de volgende kunnen zijn. En dat is niet zonder gevolgen: Shell moet zijn CO2-uitstoot met 45% terugbrengen in 2030.
Actie bij aandeelhoudersvergadering en verbod
Onze EPISCHE actie op 5 juli samen met Extinction Rebellion en enthousiaste vrijwilligers van Operatie Klimaat stelde die juridische dreiging centraal, ondanks de chaotische dag door Storm Poly met code rood.Ook Extinction Rebellion (XR) kwam in actie tijdens de aandeelhoudersvergadering in het Zaantheater in Zaandam. Milieudefensie Jong-voorzitter Winnie: “Samen met XR hadden we ook een demonstratie buiten voor het pand gepland, maar die kon helaas niet doorgaan omdat die werd verboden op last van de burgemeester. Maar gelukkig hebben we het bestuur van Ahold Delhaize binnen duidelijk gemaakt dat de klimaatbeweging ziet hoe onrechtvaardig en vervuilend dit bedrijf handelt.”
Aandeelhouders werden binnen namelijk door tientallen klimaatactivisten werden begroet. Onder andere door Winnie van Milieudefensie Jong en Berkan, werknemer van Ahold Delhaize. Zij hadden een vraag aan de nieuwe CFO Jolanda Poots-Bijl van Ahold Delhaize, die deze vergadering geïnstalleerd werd: “verdient Muller zijn bonus van 5 miljoen wel als het concern zijn klimaatbeleid niet eens op orde heeft?” Een scherpe opmerking, want een goede CEO zou meer oog moeten hebben voor zijn werknemers, de planeet, en de juridische weerbaarheid van zijn onderneming – en tot die tijd geen bonus mogen ontvangen.
Terecht ontevreden met het ontwijkende antwoord van de nieuwe bestuurder, gingen de tientallen activisten van Milieudefensie Jong over tot hun getuigenis: “niet minimaal 45% CO2-reductie in 2030 in absolute zin in de gehele keten, dus scope 1, 2 en 3, ten opzichte van 2019. Geen klimaatbeleid in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs.”
Na deze chaotische afloop van de aandeelhoudersvergadering maakten rebellen van Extinction Rebellion het nog eens extra duidelijk: “PLANEET BOVEN POEN”, las hun banner.