Selecteer een pagina

Elk jaar maakt de organisatie Global Footprint Network een berekening van hoeveel CO2 we met z’n allen uitstoren, hoeveel hout we verbranden, hoe we wonen, hoeveel eten we weggooien en hoeveel vlees we eten. Zo rekenen ze uit op welke dag we alle grondstoffen hebben verbruikt die de aarde in 1 jaar opnieuw aan zou kunnen maken. En die dag noemen ze Earth Overshoot Day.

De vroegste Earth Overshoot Day ooit

Dit jaar valt die Overshoot-dag op 1 augustus, 2 dagen vroeger dan vorig jaar. Het is zelfs de vroegste Earth Overshoot Day ooit. Als je deze symbolische dag zou vergelijken met je bankrekening, dan sta je vanaf vandaag in het rood. We stoten dus meer CO2 uit dan onze bossen en oceanen kunnen opnemen. We halen meer vis uit de zee en kappen meer bomen dan er jaarlijks kunnen bijgroeien. En we zetten meer natuur om in beton of landbouwgrond. Gemiddeld wordt de aarde 1,7 keer sneller uitgeput dan dat de planeet aankan om zichzelf te hersellen. Met andere woorden, de aarde zou eigenlijk 1,7 keer groter moeten zijn om aan onze consumptiedrang te voldoen.

En Nederland dan?

De bovengenoemde cijfers gaan over het gebruik van alle mensen op aarde samen. Maar de rijke (vaak westerse) landen verbruiken veel meer dan armere landen. Qatar staat met stipt bovenaan: daar is het op 9 februari al Overshoot Day. En Nederland? Wij zijn al op 14 april aan de beurt.

 

En nu?

Het goede nieuws is dat we er iets aan kunnen doen. We kunnen minder eten weggooien, minder vlees eten, zuiniger wonen en minder CO2 uitstoten. De VN hoopt dat als we de datum van de Earth Overshoot Day elk jaar weer 5 dagen kunnen uitstellen, we in 2050 weer rond 31 december kunnen uitkomen.

Ben jij benieuwd hoeveel planeten we nodig hebben als iedereen zou leven zoals jij? Doe hier de test!

Bron: https://www.overshootday.org/