Selecteer een pagina

Het is weer december en we weten allemaal wat dat betekent: een hoop sociale verplichtingen. Enig, maar december is ook het perfecte moment voor een ander soort sociale verplichting: een duurzame zorgverzekering uitzoeken. Dat is wat minder leuk, maar hier helpen we je mee. Hieronder staat namelijk hoe jij je duurzame zorgverzekeraar vindt. Overstappen kost zo heel weinig moeite en levert veel op. En daarna kan je weer met een goed gevoel de festiviteiten induiken. Waarom is het belangrijk dat mijn zorgverzekeraar duurzaam is?

 Elke maand betaal je geld voor je zorgverzekering. Jouw verzekeraar gebruikt dit geld niet alleen om de zorgkosten van alle verzekerden te betalen, maar ook om te beleggen. Dat doen ze met jouw en mijn geld, en dat is een hoop. In totaal beleggen zorgverzekeraars voor meer dan 450 miljard euro!

 Het maakt dan een gigantisch verschil of al dat geld in fossiele energie wordt geïnvesteerd of in duurzame, in de vleesindustrie of in plantaardige alternatieven. Het is daarom belangrijk om na te gaan waar jouw verzekering het geld investeert, en of jij wil dat jouw geld daar terecht komt.

Hoe weet je dan welke verzekeraars duurzaam beleggen?

De VBDO en de Eerlijke Geldwijzer hebben dat allebei apart voor jou uitgezocht! De VBDO is een onafhankelijk onderzoeksinstituut, maar heeft wel alle verzekeraars als leden. De Eerlijke Geldwijzer wordt gemaakt door Amnesty NL, Milieudefensie, Oxfam Novib, Pax voor Vrede en World Animal Protection NL. Deze is dus onafhankelijker en staat hieronder.

Scores Eerlijke Geldwijzer op zorgverzekeringen

Gemiddelde scores van zorgverzekeraars volgens de Eerlijke Geldwijzer

Dit is het overzicht van verzekeraars volgens het onderzoek van de Eerlijke Geldwijzer. De balk geeft het gemiddelde van 21 scores aan. De verzekeraars zijn niet alleen beoordeeld op hun effecten op biodiversiteit en klimaatverandering, maar ook mensenrechten, arbeidsrechten en gendergelijkheid. Belangrijke onderwerpen dus. Op de site kun je al deze scores bekijken en bepalen wat voor jou het belangrijkst is.

 

Scores VBDO zorgverzekeringen

Gemiddelde scores van zorgverzekeraars volgens de VBDO

Hierboven staat de lijst van de VBDO van 2021: hier staan Athora en NN Group bovenaan, met direct daarachter ASR. Bij deze lijst is alleen klimaat meegenomen. Mensenrechten, natuur, gezondheid en andere maatschappelijke kwesties tellen dus niet mee. Dit onderzoek is dus beperkter dan de Eerlijke Geldwijzer.

Onze keuze zou Ditzo zijn, de zorgverzekering van A.S.R. Deze is relatief goedkoop en scoort goed tot perfect op alle vlakken van de Eerlijke Geldwijzer. Ze scoren een zeven op klimaat, en tussen een 9 en 10 op arbeidsrechten, corruptie, gezondheid, mensenrechten, natuur en wapens. Bovendien is ASR al jaren koploper in het duurzaam beleggen. Helaas is geen enkele zorgverzekeraar volledig fossielvrij, ook ASR niet. Daarvoor zullen we nog actie moeten voeren, zodat we onze zorgverzekering echt schoon kunnen afsluiten.

Actie!

Ga deze lijsten dus na voor je een zorgverzekering afsluit. Kijk naar wat voor jou belangrijk is en maak bewust je keuze. Vervolgens regelt de verzekeraar die je kiest de overstap. Jij hoeft dus niks meer te doen en je bent binnen een paar minuten klaar! Je kunt in principe nog overstappen tot 1 januari. Maar als je voor die tijd in elk geval je oude zorgverzekering opzegt, heb je zelfs nog tot 31 januari om een nieuw af te sluiten!

Deel dit ook met je vrienden en familie. Het is niet een sexy onderwerp maar wel heel belangrijk. Het gaat om gigantische hoeveelheden geld en hoe meer mensen overstappen, hoe meer zorgverzekeraars duurzaam moeten gaan beleggen. En als je hier dan toch mee bezig bent… Kijk dan ook even naar je bank en misschien zelfs je pensioenfonds. Hierin voorziet de Eerlijke Geldwijzer ook.  Stap over en ga duurzaam het nieuwe jaar in!