Selecteer een pagina

– Lara Welling

We weten allemaal dat grote bedrijven radicaal moeten gaan veranderen om duurzaam te worden en hun bijdrage aan klimaatverandering te verminderen. Niettemin zijn de kleinere initiatieven ook cruciaal. Er bestaan veel soorten duurzame initiatieven, en in dit blog besteden we daar aandacht aan. Dit laat zien wat voor verschillende initiatieven er allemaal zijn, en het is natuurlijk ook gewoon prettig om een keer iets positiefs en inspirerends langs te zien komen op dit vlak!

Deze keer gaat het over Duur-saam Diner: een initiatief waarbij er voor de buurt een diner wordt bereid van overgebleven supermarktvoedsel. Dit zorgt dat er veel minder eten wordt weggegooid: dit is erg duurzaam, want voedselproductie kost veel energie en grondstoffen. Een innovatieve, circulaire oplossing dus! Ik interviewde Kim van Wijngaarden (21), een studente en werkzaam voor het Duur-saam Diner.

 

Allereerst: wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Kim, ik ben 21 jaar en kom uit Zaandam. In 2016 ben ik begonnen met de bachelor Future Planet Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Het afgelopen jaar heb ik stage gelopen bij de Groene Grachten, een adviesbureau voor de verduurzaming van historische panden in Amsterdam. Momenteel ben ik op uitwisseling in Kopenhagen om hier mijn kennis over verduurzaming en klimaatverandering verder uit te breiden.

 

Hoe is Duur-saam Diner ontstaan?

Van 2018 tot januari 2020 ben ik werkzaam geweest bij het VoorUit project. Dit is een project waarbij studenten in Amsterdam in ruil voor 10 uur vrijwilligerswerk per week een woning krijgen van een woningcorporatie. Ik deed mee aan dit project, en woonde in Slotervaart in een team van 9 andere studenten die dit ook deden. Er worden diverse activiteiten georganiseerd; van computerles en Nederlandse taalles tot een knutselclub voor kinderen.

In mijn eerste weken kreeg ik het idee om mijn passie voor duurzaamheid te combineren met het werk bij VoorUit. Als team hadden wij daarnaast het doel om ontmoeting tussen buurtbewoners tot stand te brengen op een laagdrempelige manier. Zo ontstond het idee voor het Duur-saam Diner: een gratis buurtdiner voor en door buurtbewoners van Slotervaart, gemaakt van gered groente en fruit van lokale supermarkten.

 

Hoe gaat het precies in z’n werk?

Inmiddels zijn er 6 diners geweest op 4 verschillende locaties, waaronder in een stadsklooster! De formule is elke keer hetzelfde. Een week voorafgaand aan het diner halen we elke dag om 12:00 uur het overgebleven groente en fruit op bij de plaatselijke Albert Heijn, en soms gaan we ook langs een bakker of groenteboer. Hieruit sorteren we wat nog goed is en wat helaas écht weggegooid moet worden. Het meeste gaat in de koelkast, het andere vriezen we in.

Omdat we alleen groente en fruit van de supermarkt ophalen, vragen we altijd een klein budget aan via een bewonersinitiatief bij de gemeente. Met een bedrag van ongeveer €50-100 doen we de overige boodschappen zoals kruiden, olie, rijst of pasta.

Een dag van te voren sorteren we al het verzamelde eten en dan begint de grote puzzel. Hoe maak je van al deze verschillende producten een 3-gangen maaltijd? We proberen altijd alles te gebruiken én natuurlijk een lekker gerecht te maken. Meestal is het voorgerecht soep, het hoofdgerecht een rijstgerecht en het dessert een fruitsalade.

Op de dag van het diner beginnen we in de ochtend al met koken, vaak samen met onze super gezellige groep hulpkoks uit de buurt! Rond 17.30 komen de gasten binnen.

Voorafgaand aan het diner vertellen we altijd kort over de voedselverspilling en wat we met het diner allemaal gered hebben. Op deze manier proberen we mensen bewust te maken van het probleem. Vaak hebben we zelfs eten over; de gasten nemen na afloop vaak een stuk fruit of groente mee naar huis. Zo wordt alles gered, en de buurt heeft er ook profijt van!

Soms is er muziek of hebben we een optreden. Het heeft zelfs een keer plaatsgevonden dat iedereen samen ‘Mag ik dan bij jou?’ van Claudia de Breij ging zingen onder begeleiding van de piano. Kortom, het is altijd een gezellige boel.

Op tafel ligt vaak een placemat met enkele stellingen over verschillende thema’s in Slotervaart, waar de buurtbewoners op kunnen reageren: op deze manier hebben wij als VoorUit een inzicht in de wensen van de buurtbewoners en kunnen we onze activiteiten hierop aanpassen. Daarnaast liggen er gesprekskaartjes op tafel zodat buurtbewoners elkaar beter kunnen leren kennen. Dit is belangrijk omdat er vaak ook mensen alleen komen. Zo komen er bijvoorbeeld eenzame ouderen, maar ook mensen met depressieve klachten naar het diner om in contact met anderen te komen.

Inmiddels hebben we een lange lijst met e-mail adressen verzameld en kunnen we na 6 edities spreken van ‘vaste gasten’. Het is onwijs leuk om te zien dat mensen het eten lekker vinden, anderen ontmoeten en graag terugkomen!

 

Hoe zou de toekomst van Duur-saam diner eruit kunnen zien?

Inmiddels zit ik in Kopenhagen en gaan de Duur-saam Diners zonder mij door. Het Duur-saam Diner gaat hopelijk nog een lange toekomst tegemoet in Slotervaart, de volgende staat zelfs al op de planning!

 

Wat zou je zelf nog graag willen doen in de toekomst?

Hoewel ik nu dus niet meer actief ben bij het VoorUit project, houdt mijn duurzame toekomst hier zeker niet op. In september start ik mijn master en verdiep ik mij verder in de klimaatwetenschappen. Daarnaast heb ik mij aangemeld als vrijwilliger bij Foodsharing Copenhagen. Ook is het is mijn droom om het Duur-saam Diner verder uit te breiden in meerdere wijken in Amsterdam.

 

Links:

Via de Facebook-pagina van VoorUit Slotervaart worden de diners bekend gemaakt: https://www.facebook.com/vooruitslotervaart/