Selecteer een pagina

– Sam Buunk

De mens laat zich de laatste weken van zijn beste kant zien. Het beeld dat we misschien van onze medemens hebben als harteloze egoïst gaat in deze crisistijd niet op. Is er hoop voor de mens en zijn goede (en besmettelijke) gedrag?

 

#Daslief

De nieuwe campagne van SIRE #daslief is vorige week gestart om waardering te uiten voor alle corona-acties en Nederlanders te inspireren om elkaar te helpen. Op Twitter regent het #daslief tweets. Spandoeken voor ouderen in verzorgingstehuizen, kaartjes voor zorgmedewerkers, bloemen voor de buren en tekeningen voor opa’s en oma’s. Oproepen voor vrijwilligersacties worden gesloten vanwege een teveel aan aanmeldingen en lokale burgerinitiatieven om mensen in nood te helpen worden op allerlei plekken opgezet. 

 

Ook bedrijven doen een extra stap om te kijken waar ze kunnen helpen. Veel hotels en restaurants starten acties op, ondanks de zware tijd voor henzelf. Hotels stellen hun kamers beschikbaar voor daklozen. Restaurants doneren hun overgebleven voedsel aan de voedselbank of koken maaltijden voor eenzame ouderen.

 

Zo doneert Restaurant Stork in Amsterdam 10% van de dinerbonnen die kunnen worden gekocht aan de voedselbank. Hanne Blom, eigenaar van het restaurant: “We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en we moeten er samen doorheen. In deze tijd is het belangrijk om te kijken naar mensen die hulp extra goed kunnen gebruiken. Voedsel is een basisvoorziening, en daar dragen we graag aan bij.”

 

Goed gedrag is besmettelijk

 

In tijden van crisis letten we extra goed op elkaar en denken we meer aan anderen. Het werkt inspirerend. Rutger Bregman wijst in zijn boek De meeste mensen deugen op het wetenschappelijke artikel van James en Fowler en Nikolas Christakis. Uit hun onderzoek bleek dat ‘goed gedrag’ op tenminste 3 personen in onze omgeving invloed heeft. Besmettelijk dus, dat goede gedrag.

 

Hoop voor de klimaatstrijd

 

Laat ons gedrag in deze crisis een inspiratie zijn voor onze andere grote uitdaging: de klimaatcrisis. Blijf geloven in jouw goede gedrag, want jouw invloed is groter dan je denkt. Je eetgewoontes, je consumptiekeuzes, jouw stem in de strijd tegen klimaatverandering hebben invloed op je naasten, en die weer op hun vrienden, en die weer op hun omgeving.

 

Waar kun jij helpen?

 

Geïnspireerd om jouw goede gedrag te verspreiden? Vind hieronder landelijke initiatieven waar je kunt helpen. Je kunt ook op de website van jouw gemeente kijken om te zoeken naar lokale initiatieven.

 

www.gewoonmensendiemensenwillenhelpen.nl

    Oppassen

    Hond uitlaten

    Boodschappen doen

 

www.nlvoorelkaar.nl/corona-initiatieven

    Oppassen

    Boodschappen doen

    Gezelschap

    Online bijles

    Koken voor een ander

    Kaartje sturen

 

www.burennetwerk.nl

    Kleine klusjes

    Een praatje maken

 

www.thuisgekookt.nl

    Warme maaltijden en boodschappen doen

 

https://stichtingseniorenstudent.nl/coronahulp/

    Boodschappen doen

    Medicijnen ophalen

    Online spelletjes spelen

    Skypen voor sociaal contact