Selecteer een pagina

Dan heb je net een opleiding afgerond. Ben je blij dat je werk gevonden hebt en eindelijk op eigen benen kan staan. Geniet je net van alle voordelen van het werkende leven (meer geld voor verre reizen, knappe outfits en natuurlijk feestjes). En dan hoor je over klimaatverandering. Of misschien had je het al gehoord, maar was je het voor het gemak even vergeten. Maar tegenwoordig ontkom je er bijna niet meer aan. Op het nieuws, op social media, je vrienden en je kleine zusje, iedereen heeft het over klimaatverandering. En dus besluit je dat je er iets tegen wil doen. Maar wat? Verkeerde opleiding gekozen (want toen was je nog niet woke), een paar die-hard bad habits (want wie zegt nou nee tegen die onwijs goedkope en welverdiende vakantie naar Bali) en een serieuze kaasverslaving. Nee, generatie Y heeft het niet makkelijk tegenwoordig.

Klinkt het je bekend in de oren? Ook ik wilde bewuster leven, maar had het gevoel dat ik allemaal verkeerde keuzes had gemaakt. Gelukkig was daar de Campaigners Academy van Jongeren Milieu Actief. Met een focus op campagnevoeren. Top, want daar was ik net naar op zoek. Maar ik vond het ook een beetje spannend. Want wie zijn die jongeren die daar naartoe komen? Zou ik (26 jaar) te oud zijn? Zou ik (met een baan in de reclame industrie) wel groen genoeg zijn? Wat is het geitenwollensokken-gehalte?

Maar duurzaamheid is niet meer een thema voor een selecte groep (linkse) mensen. Van hippie tot hipster, de groep bestond uit allerlei soorten jongeren. Jongeren van verschillende achtergronden, maar met dezelfde normen en waarden. En daarom waren de eerste vriendschappen snel gemaakt. Super leuk, dat nieuwe netwerk van inspirerende jongeren.

De sessies werden gegeven door JMA-ers, campagneleiders van Milieudefensie, de vakbond FNV en een journalist voor de Correspondent. Stuk voor stuk goed voorbereid, met informatie waar ik gelijk mee aan de slag kon. Ik kreeg hier zoveel energie van! En wat ook een eye-opener was, bij het ontbijt, lunch en avondeten werd geen vlees geserveerd. Hallelujah! Wat fijn dat JMA hier een sterk standpunt in durft te nemen. We hebben overigens heerlijk gegeten. En ja, er werd ook goed gefeest in de avond.

JMA is een organisatie met een positieve instelling, maar ze vertellen je wel de waarheid. En die kan soms onprettig, confronterend of hard zijn. Maar tijdens zo’n weekend kom je er ook achter dat er heel veel jongeren werken aan een oplossing. En dat werkt inspirerend en geeft hoop. En ik? Mede dankzij mijn nieuwe contacten opgedaan bij de Campaigners Academy heb ik de reclame-wereld de rug kunnen toekeren en heb ik nu een onwijs leuke baan bij Milieudefensie. Thanks JMA!