Selecteer een pagina

-Sam Buunk

Nu de crisis voortleeft raken velen van ons in onzekere tijden. Heb jij moeite met rondkomen en weet je soms even niet hoe je het einde van de maand gaat halen? Of vind je het sowieso leuk om op een creatieve manier geld te besparen? Lees dan hier hoe je geld én het milieu kunt besparen. Twee vliegen in één klap.

 

Verkoop spullen die je niet meer gebruikt

Denk twee keer na voordat je een zak kleding naar een inzamelpunt brengt of een oud kastje bij het grofvuil zet. Vaak is er een tweede leven mogelijk voor je oude spullen! Zet je spullen op marktplaats of gebruik kledingverkoop apps zoals United Wardrobe of Vinted. Je kunt ook een plek huren op een rommelmarkt om jouw kleding en andere spullen te verkopen. Denk aan de IJhallen bijvoorbeeld. Twijfel je over het aanbod dat je hebt? Kijk samen met vrienden of je een plek kunt delen en zet je spullen bij elkaar. Je zal verbaasd zijn over het aantal mensen dat geïnteresseerd is in tweedehands spullen!

 

Recycle spullen voor eigen gebruik

Gebruik plastic verpakkingen en glazen potjes als bakjes om eten in te bewaren. Verpakkingen van ijs zijn bijvoorbeeld ideaal afsluitbaar en kunnen nog jaren mee. Glazen potjes kun je ook als bloempotten gebruiken. Maak ze schoon, verwijder de sticker, doe er wat aarde in en gebruik ze om stekjes van je planten in te doen. Zo hoef je ook geen nieuwe planten te kopen.

 

Recycle water

Gooi je water niet weg! Vang regenwater op om planten mee water te geven of vang douchewater of badwater op om de wc mee door te spoelen. Zeker in tijden van droogte help je de natuur hier mee.

 

Probeer de kringloopwinkel 

De Ikea is een makkelijke oplossingen voor zo’n beetje alles wat je in huis nodig hebt. Maar kringloopwinkels hebben meer te bieden dan je denkt. Probeer het eens! Ook spullen die er in eerste instantie niet meer zo goed uitzien kun je prima zelf opknappen. Meubels kun je schuren en opnieuw schilderen waardoor ze er weer als nieuw uitzien.

 

Repareer!

Niet zo van het klussen? Je kan meer dan je denkt. Kleding, meubels, elektrische apparaten; je kunt ze allemaal repareren. Dus gooi het niet meteen weg! Youtube heeft reparatie tutorials voor zo’n beetje ieder product op aarde. Krijg je liever hulp van iemand? Bezoek eens een repair café. Op honderden plaatsen in Nederland komen mensen met hun kapotte spullen samen om deze te repareren. In de repair café’s zijn deskundigen aanwezig die kunnen helpen.