Selecteer een pagina

De zon is aan en dat betekent maar 1 ding: het BBQ seizoen is begonnen! Barbecues zijn natuurlijk supergezellig maar het zijn ook redelijk rokerige en veelal vlees-geörienteerde bijeenkomsten. Intensieve veehouderij is goed voor de uitstoot van 14,5% van alle broeikasgassen. En de rook van de barbecues helpt natuurlijk ook niet mee. Kan je eigenlijk wel verantwoord barbecueen? Als een doorgewinterde vegan BBQ-liefhebber deel ik graag mijn tips hoe je het BBQ-seizoen kan overleven, zonder de planeet te killen.

Tip 1: Neem je eigen eten mee

Hoewel het redelijk standaard is dat je gevraagd wordt om zelf iets mee te nemen naar een barbecue, houdt niet iedereen rekening met eventuele vegetariers. Dit is jouw kans om te laten zien dat een vegetarische BBQ variant super lekker en veelzijdig kan zijn. Saaie, droge salade? Echt niet! Zie je shinen met je overheerlijke (en gezonde!) gerookte bietensoep / corn on the hob / artisjok met dip. En die vleeseters maar jaloers kijken met hun boring broodje vlees.

Tip 2: BYOB

Oftewel: neem je eigen drankjes mee. Of je nou alcohol drinkt of niet, let erop waar jouw drankje vandaan komt. Kies je voor sinaasappelsap uit een plastic fles? Of een Franse wijn in een gekleurde glazen fles? Dit wordt vaak niet lokaal gerycled en komt van ver. Je kan ook kiezen voor lokaal gebrouwen biertjes of duurzame appelsap. Op Rank A Brand kan je zien welke drankjes het beste zijn voor het milieu.

Tip 3: Neem je eigen bestek mee

Heb je wel eens door het vondelpark gefietst op een warme zomeravond? Overal liggen wegwerp-BBQs, bierblikjes, plastic bordjes en bekertjes en andere troep. Maar niet als het aan jou ligt! Want jij hebt achterin je keukenkastje nog die vrolijke gekleurde bekers uit jouw kindertijd liggen. En zeg nou zelf, je eet toch veel lekkerder van echte borden en bestek?

Tip 4: Gegrilde groente

Maiskolven! Groentespiesjes! Banaan met gesmolten chocola en marshmallows! Oké dat laatste is niet echt een groente, maar je begrijpt waar ik heen wil. En gelukkig zijn er steeds meer vegetarische vlees-alternatieven te koop. Kan jij toch lekker dat burgertje tjappen.

Tip 5: Kies een schone BBQ

Laten we eerlijk zijn. Een wegwerp-BBQ is natuurlijk not done. Maar ze zijn in sommige situaties toch handig. Kan je er echt niet omheen, kies dan voor een duurzame variant. Ga je een echte BBQ kopen? Dan kan je het beste kiezen voor een gasbarbecue of elektrische barbecue. Barbecuen op hout of kool veroorzaakt veel rook en stoot meer CO2 uit.