Selecteer een pagina

– Maaike Dijkstra

Van 2 tot 13 december 2019 wordt de COP25 gehouden. Maar wat is dit nou eigenlijk precies? Wie doen hier aan mee, waar vindt dit plaats, en waarom is de locatie gewijzigd? Voor iedereen die graag meer wilt weten over deze conferentie maar geen zin heeft om heel google af te gaan op zoek naar informatie, staat hier alles netjes op een rijtje. Wil je nog meer weten, of dingen doorsturen naar je vrienden, familie of klimaatontkennende collega’s? Onderaan dit artikel staat een lijst met handige linkjes.


Wie?

COP25 staat voor de 25ste Conference of the Parties, en is een klimaatconferentie van de Verenigde Naties [1]. Deze bijeenkomst wordt jaarlijks gehouden in kader van het United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC). In 2019 is het de 25e keer dat deze conferentie wordt gehouden, vandaar de naam COP25. Dit is een afspraak tussen een groep van 197 landen met als streven: preventing “dangerous” human interference with the climate system. Oftewel: voorkomen dat wij als mensen teveel (gevaarlijke) invloed hebben op het klimaat [2]. Tijdens de oprichting in 1994 waren zij een van de eersten die openlijk het klimaatprobleem erkenden, ondanks het gebrek aan wetenschappelijke onderbouwing. Het uiteindelijke doel is het verlagen van de door mensen veroorzaakte concentratie broeikasgassen, tot een niveau waarop het niet meer gevaarlijk is. Om te bepalen wat deze gevaarlijke menselijke inmenging dan is, wordt gebruik gemaakt van de rapporten van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) [3]. Omdat het klimaat veranderlijk is en onze kennis er over steeds groter wordt is dit niet één rapport, maar is het een database van meerdere rapporten waar elk jaar nieuwe aan worden toegevoegd.

 

Wat?

De UNFCCC heeft hier allerlei manieren voor, maar een van hun grootste activiteiten is de COP25. Deze conferentie werd in 1994 voor het eerst gehouden en is elk jaar in een ander land. Bij deze conferentie zijn ongeveer 20.000 deelnemers uit 197 landen aanwezig. Dit jaar is de COP van 2 tot 13 december 2019 [4]. Naast het eerste klimaatverdrag van de UNFCCC [5] staat de COP25 ook in het kader van het Kyoto-protocol [6] en het Akkoord van Parijs [7]. Dit zijn verschillende internationale afspraken waar Nederland zich aan heeft verbonden [8]:

  • Het eerste klimaatverdrag van 1994 van de VN. Hierin werd afgesproken dat de 197 landen die het verdrag hebben ondertekend, hun uitstoot van broeikasgassen zouden gaan verminderen [9].
  • Het Kyotoprotocol uit 1997. Hierin staat dat hoeveel elk land minder moet gaan uitstoten, per land mag verschillen en dat hier ook onderling verhandeld over kan worden [6].
  • Het klimaatakkoord van Parijs. Hierin staat dat de opwarming van de aarde beperkt moet worden tot maximaal 2 graden Celsius, en het liefst 1.5 graden Celsius. Voor de Europese landen houdt dit in dat ze in 2030 minimaal 40% minder broeikasgassen moeten uitstoten [7].

Op de COP25 wordt gesproken over de voortgang van deze afspraken. Een voorlopig schema [10] en meer informatie staat op de website van het UNFCC.4 Ook de website van de World Health Organization heeft een korte samenvatting van de inhoud van de COP25 [11].

 

Waar?

De COP vindt elk jaar plaatst in een ander land. De voorzitter van de COP is elk jaar iemand anders, en dit rouleert tussen de vijf erkende VN regio’s [12]. Deze regio’s zijn [13]:

  1. Afrika
  2. Azië
  3. Latijns-Amerika en het Caribisch gebied
  4. Centraal- en Oost-Europa
  5. West-Europa en aanverwanten (hieronder vallen ook Noord-Amerika en Australië).

Dit jaar was het aan een Latijns-Amerikaans land om de COP25 te organiseren. In eerste instantie zou de COP25 in Brazilië plaatsvinden, maar nog geen 14 dagen later werd de kandidatuur teruggetrokken. Volgens Brazilië zelf om budgettaire redenen, maar anderen denken dat het komt omdat de Braziliaanse president Jair Bolsonaro een klimaatontkenner zou zijn [1]. Op 14 december 2018 is de locatie officieel gewijzigd naar de hoofdstad van Chili, Santiago.

Op 30 oktober 2019 verklaarde de regering Chili dat ze de conferentie moesten afgelasten [14]. Op 1 november werd dit ook officieel bekend gemaakt door de VN [15]. De reden hiervoor is dat het al langere tijd onrustig is in Chili, en dan met name in de hoofdstad Santiago. Er zijn veel rellen en protesten door inwoners die zich afzetten tegen de regering van de president van Chili, Sabastián Piñera [16]. Daarom is besloten op de conferentie te verplaatsen naar Madrid in Spanje [17].

 

Sail to the COP → Rail to the COP?

Sail to the Cop [18] is een initiatief om aandacht te vragen voor een klimaatvriendelijke manier van transport. Dit is een groep van 35 jonge mensen die in 7 weken naar de COP25 zijn gaan varen met een zeilboot. Tijdens deze reis vertellen de deelnemers over hun visie op duurzame manieren van transport, en onderzoeken ze de mogelijkheden om niet meer met het vliegtuig te hoeven reizen [19]. Toen bekend werd dat de COP25 was verplaatst van Chili naar Madrid, lag de groep aangemeerd bij Kaapverdië, een groep Portugese eilanden naast de Noord-Westelijke kust van Afrika [20]. Aangezien de zeilboot niet op tijd in Madrid kan aankomen, reizen ze door naar Zuid-Amerika. De deelnemers hebben een nieuw initiatief gestart: Rail to the COP, waar ze deelnemers oproepen om met de trein naar de conferentie te komen, in plaats van met het vliegtuig [21].

Wil jij hier ook aan meedoen? Dat kan! Via deze link kan je je aanmelden om samen met JMA mee te doen aan Rail tot he Cop (inschrijfdeadline: 29 november) [22].

 


Database:

 

Wie?

1: Wat is de klimaatconferentie COP25?
2: Wie is de organisatie achter de COP25 (de UNFCCC)?
3: Wat is de wetenschappelijke onderbouwing van het klimaatverdrag?

Wat?

4: Programma en informatie van de COP25
5: Het klimaatverdrag van 1994
6: Het Kyoto protocol
7: Het klimaatakkoord van Parijs
8: Het klimaatbeleid en -doelen van Nederland volgens de Rijksoverheid
9: Korte uitleg van Millieucentraal over het klimaatverdrag
10: Het voorlopige schema van de COP25
11: Korte samenvatting van de World Health Organization over de COP25

Waar?

12: Bericht van het UNFCC over de verplaatste COP25
13: VN bevestigt verplaatsen COP25 naar Madrid
14: COP25 verplaatst wegens rellen en protesten in Santiago
15: Achtergrondinformatie over de organisatie van de COP
16: De vijf VN regio’s
17: COP25 verplaatst naar Madrid, Spanje

Sail to the COP

18: Website van sail to the COP
19: Uitleg over Sail to the COP van een deelnemer
20: De COP25 is niet meer in Chili: wat nu?
21: Oproep van deelnemers: Rail to the COP
22: Rail to the COP JMA