Selecteer een pagina

Even voorstellen

Milieudefensie Jong is dé jongeren-organisatie van Milieudefensie en zet zich in voor een rechtvaardige en leefbare planeet. Samen kan het anders!

Onze Missie

Bij Milieudefensie Jong werken we samen met enthousiasme en passie! De klimaatcrisis is onze drijfveer om ons in te zetten voor klimaatrechtvaardigheid. En ondanks de ernst van ons vertrekpunt, houden we het wel gezellig! Van vette protesten tot leuke schrijfavonden en bezoeken aan het hoofdkantoor van grote vervuilers om onze stem te laten horen. Met de steun van Milieudefensie weten onze initiatieven keer op keer de aandacht te trekken en resultaat te boeken. Hiervan leren we telkens weer bij en blijven we groeien. We hopen dat onze acties andere jongeren inspireren en hen bewust maken van de macht die zij hebben om het systeem te veranderen. Als een gelijkwaardige organisatie willen we toegankelijk zijn voor iedereen en ervoor zorgen dat iedereen zich verbonden voelt. Iedereen tot de leeftijd van 28 kan zich bij ons aansluiten en hoe groter de beweging, hoe krachtiger we kunnen optreden tegen vervuilende activiteiten van bedrijven en overheden. Laten we samen de wereld een stukje mooier maken!

Het coördinatieteam:

Winnie (zij/haar)

Winnie (zij/haar)

Voorzitter

Toen ik op mijn 15e actief werd in de klimaatbeweging had ik één groot doel voor ogen: De stem van de jongeren te laten horen. Nu ben ik 21 en ben ik trots om te mogen zeggen dat ik dit bij Milieudefensie Jong ga doen. Het is hoog tijd dat we samen toewerken naar een klimaatrechtvaardige wereld. Eentje waarin de vervuiler betaalt en wij als de “klimaatgeneratie” gelijke kansen krijgen. Naast activist ben ik ook student en doe ik de opleiding International Relations and Organisations. Ik ben overtuigd veganist, maar koken is (nog) niet mijn sterkste punt. Druk mij maar een boek of penseel in de hand, daar vermaak ik me meer mee. Ik woon in Den Haag en zie dus van dichtbij dat de politiek er geen vaart achter zet. Dat ben ik van plan anders te doen aankomend jaar bij Milieudefensie Jong.

Winnie Oussoren, 21 jaar, Den Haag, International Relations and Organisations

winnie.oussoren@milieudefensie.nl 

Juul (hij/hem)

Juul (hij/hem)

Lokale groepen

Hi allen, Juul hier 👋

Begin ’23 heb ik na aanleiding van een project over klimaatrechtvaardigheid van IYNF (International Young Naturefriends) mijn passie voor het opkomen voor de natuur herontdekt.

Het was daar dat mijn innerlijke liefde voor klimaatrechtvaardigheid weer tot bloei kwam. En de kans kreeg om dat te doen. Het ontdekken van een gemeenschap van gelijkgestemden liet me zien dat deze crisis, die niet door een individu kan worden opgelost, ook niet op individueel niveau opgelost hoeft te worden. Samen staan we immers sterker. Het is echter wel belangrijk te beseffen dat je er niet alleen voor staat, want dat doe je niet. Je moet alleen wel de juiste omgeving vinden om dit te kunnen realiseren.

Met mijn rol als coördinator van lokale jongerengroepen wil ik precies dat doen. Het helpen creëren van een omgeving waarin mensen kunnen samenkomen en een lokale gemeenschap kunnen vormen. Een autonome community van gelijkgestemde jongeren die, net als hen, willen strijden voor dat waar zij in geloven: klimaatrechtvaardigheid.

Juul Mous, 23 jaar, Nijmegen, merkstrategist, outdoorliefhebber en student van het leven

juul.mous@milieudefensie.nl

 

Isabelle (zij/haar)

Isabelle (zij/haar)

Campagne

Met ouders die ontzettend van de natuur houden ben ik opgegroeid met een grote waardeering  voor de natuur en de zorg die we daarvoor dragen. Op mijn 17e hadden we het tijdens een internationaal jongeren pannel over de concrete voorbeelden van klimaatverandering en de gigantische verschillen tussen het mondiale noorden en zuiden. Sindsdien zijn de problemen alleen nog maar erger en veel voorkomender geworden. Ik voelde best radeloos omdat ik niet wist wat ik kon doen om bij te dragen aan de oplossing van de grote problemen die ik om me heen zag. Toen ik vorig jaar aan het Fair Future Generators traject begon was dat een geweldige manier om richting te geven aan mijn energie en passie rondom klimaat en klimaatrechtvaardigheid. Ik heb toen gezien hoe veel impact je kan hebben op het moment dat je je als jongeren verenigd voor een groter doel. Ik heb bij Milieudefensie Jong mijn stem gevonden. Ik wil dit jaar in mijn rol als Coördinator Campagne dat zo veel mogelijk jongeren ontdekken hoe waardevol hun stem is. Door samen te gaan staan voor klimaatrechtvaardigheid en actie te voeren kunnen we het roer omgooien.

Isabelle Tomlow, 24 jaar, Den Haag, Internationale betrekkingen

isabelle.tomlow@milieudefensie.nl

Mimosa (zij/haar)

Mimosa (zij/haar)

Communicatie

Hoi! Ik ben Mimosa, en ik ga aankomende tijd aan de slag als coordinator comminicatie bij Milieudefensie Jong. Mijn enthousiasme over de klimaatbeweging is al sinds kleins af aan begonnen. Mijn vader nam mij vroeger altijd mee naar initiatieven zoals het schoonprikken van de buurt. Dit heeft mij vroeg laten nadenken over de impact die een mens op het milieu kan hebben. Nu ben ik 21 jaar en ben ik net afgestudeerd aan mijn studie.Tijdens mijn afstudeeronderzoek heb ik me gericht op de klimaatrechtvaardigheid van kwetsbare wijken. Iets wat ik heb geleerd tijdens mijn traject bij Fair Future Generators vorig jaar. Ik heb toen geleerd dat de strijd tegen klimaatverandering niet alleen gaat om het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, maar ook om het creëren van een eerlijke en duurzame samenleving voor iedereen. Ik kijk ernaar uit om samen te werken met de gepassioneerde en gemotiveerde mensen bij Milieudefensie Jong om de wereld een beetje duurzamer en rechtvaardiger te maken!

Mimosa Spitz, 21 jaar, Breda, Stedenbouwkundig ontwerper

mimosa.spitz@milieudefensie.nl

 

Aiske (zij/haar)

Aiske (zij/haar)

Community

Tijdens mijn studententijd begon ik me steeds meer te realiseren dat de politiek en grote bedrijven veel te weinig doen om klimaatverandering te voorkomen en dat ik het in mijn eentje ook niet kon oplossen. Ik wilde me graag aansluiten bij een beweging, zodat ik niet meer alleen zou zijn met deze gevoelens van machteloosheid en frustratie. Tijdens mijn Fair Future Generators traject vond ik deze beweging bij Milieudefensie Jong, en sindsdien ben ik niet meer weggegaan uit de klimaatbeweging! Het inspireert me enorm om mensen bij elkaar te brengen om samen actie te voeren voor een klimaatrechtvaardige wereld. Ik vind het dus super tof dat ik in mijn rol als coördinator community mag werken aan het verbinden van mensen, mensen hun plek te laten vinden in de klimaatbeweging en het bouwen aan een grote beweging van jonge klimaatactivisten!

Aiske Taverne, 24 jaar, Utrecht, Socioloog

aiske.taverne@milieudefensie.nl

 

Jongerenorganisers

Naast het coördinatieteam werkt Milieudefensie Jong aan de hand van drie jongerenorganisers. Jongerenorganisers werken op de afdeling bewegingsopbouw van Milieudefensie, met speciale focus op jongeren. Jongerenorganisers stromen veelal door vanuit de bestuursfuncties van Milieudefensie Jong!

Elliot Blokhuis (die/hen)

Je bent jong en je wilt wat – maar je groeit op in tijden van wooncrisis, klimaatcrisis, oorlog, inflatie, energie armoede, pandemie.
Het inspireert me dagelijks om te zien hoe jongeren de moed niet opgeven, maar in actie komen en van zich laten horen.
Samen dromen over een gezondere samenleving, een regeneratieve cultuur en een leven voorbij dit verrotte systeem – en die dromen omzetten in campagnes, acties en gesprekken.
Als jongerenorganizer zet ik me in voor een inclusieve community, die steeds meer jongeren verenigt voor dat ene doel: klimaatrechtvaardigheid.

Saif Ahmed (hen/hun)

De klimaatcrisis voelt, en is wellicht, onbehapbaar. Het heeft wortels in een lange geschiedenis van uitbating van mens, dier en natuur. Van het recht op leven. De onvermijdelijke onrechtvaardigheid heeft me lang geconfronteerd en aan het denken gezet: verdwaal ik in het gevoel van onmacht en kan ik alleen hoop houden dat iemand ooit ergens aan de juiste knoppen zal draaien? De klimaatbeweging bracht me het antwoord: actie! Door in actie te komen, kan ik mijn zorgen een plek geven en een steentje proberen te bijdragen aan de broodnodige systeemverandering. Bij Milieudefensie laat ik me inspireren door de kracht van jongeren om die verandering op gang te brengen en probeer ik als jongerenorganizer voor hen een vertrouwde omgeving te creëren waar zij aan de slag kunnen!

Sam Verkerk (hij/hem)

Heee allemaal! Graag zou ik willen verkondigen dat ik als kind al op de barricade stond om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan, maar eerlijk gezegd ben ik pas de laatste jaren echt actief binnen de klimaatbeweging. Te lang had ik van de zijlijn toegekeken hoe de grote bedrijven en de overheden ongestoord hun gang konden gaan met het verwoesten van onze planeet. Hoe meer ik over de klimaatcrisis hoor, hoe strijdbaarder ik word. En het doet me erg goed om te zien dat meer jongeren er hetzelfde over denken. Daarom zet ik mij als Jongeren Organizer Campagne in om met name de jongeren in hun kracht te zetten en hen te helpen hun stem te laten horen. Op wat voor manier dan ook.

Daarnaast sport ik graag. Voornamelijk voetballen, wielrennen en hardlopen. Dit helpt mij ook om me op te kunnen laden voor de zware taken die voor ons liggen. Verder wandel ik graag in de natuur, omring ik mij graag met vrienden of blokkeer ik snelwegen/banken/etc. 😉

Geschiedenis

Het is het jaar 1991. Drie studenten uit Wageningen hebben er genoeg van. De politiek doet te weinig tegen klimaatverandering, en de studenten maken zich zorgen om hun toekomst. Ze willen dat de stem van jongeren gehoord wordt, en richten Jongeren Milieu Actief (of JMA) op.  In het begin vond de politiek het wel tof dat jongeren zo bewust bezig waren met het klimaat. Maar halverwege de jaren 90 besloten ze toch dat JMA geen subsidie meer zou krijgen. Gelukkig hebben wij een plekje gevonden onder de vleugel van Milieudefensie. Zodat wij nog steeds onze stem kunnen laten horen voor een eerlijke en groene toekomst. Wij zetten ons in voor het klimaat, maar ook voor sociale gelijkheid in Nederland en in het buitenland. Sinds september 2022 gaat JMA verder als officieel team van Milieudefensie: Milieudefensie Jong. Milieudefensie Jong is onderdeel van Young Friends of the Earth, een organisatie die actief is in heel Europa.

JMA & Milieudefensie

Milieudefensie is een grassroots organisatie, die werkt aan een duurzaam en eerlijk Nederland. Dat doen ze al bijna 50 jaar met succes. Met hun campagnes werken ze aan het grootste probleem van nu: klimaatverandering. Als onafhankelijke milieuorganisatie zijn ze bondgenoot van iedereen die daaraan wil bijdragen. Milieudefensie Jong is de jongerenorganisatie van Milieudefensie. We zijn daar heel blij mee! Want we hebben niet alleen een plekje in hun mooie kantoor, maar we hebben nu ook meer tijd en mogelijkheden om spraakmakende en impactvolle acties te organiseren. Lees meer over Milieudefensie.

Successen

  • In 2015 organiseerden wij de underwear run. Hierin renden jongeren met organisch ondergoed door Amsterdam om te laten zien dat er een beter alternatief is voor de materialen waar onze kleding nu vaak van gemaakt is.
  • Samen met Studenten voor Morgen hebben we de campagne Koelestudenten opgezet. Deze campagne probeerde studenten inzicht te geven hoe ze meer geld konden overhouden door op hun energierekening te besparen.
  • Bij onze Green Canteen gaven we gastlessen op scholen om zowel leerlingen als leerkrachten te laten zien hoe lekker gezond eten kan zijn. Ook werd geprobeerd om vegetarisch en biologisch eten beschikbaar te maken in te kantines.
  • Samen met De Jonge Klimaatbeweging, Studenten voor Morgen en de Nationale Jeugdraad hebben we in 2011 samengewerkt aan het Verdrag voor Duurzaamheid in het onderwijs. Het verdrag is ondertekend door 40 jongerenorganisaties en een meerderheid van de Tweede Kamer.
  • In 2017 organiseerden we het zomerkamp voor ons Europese netwerk, Young Friends of the Earth Europe.
  • JMA organiseerde in 2019 de Campaigners Academy: een trainingsweekend voor jongeren vol met leerzame workshops en trainingen op het gebied van klimaat. Veel deelnemers sloten zich hierna aan bij JMA-commissies en zetten zich nu in voor een duurzame wereld.
  • Door de jaren heen heeft JMA meerdere malen reizen georganiseerd naar verschillende COPs. Zo zijn we ook met een hoop mensen naar Parijs geweest toen het Klimaatakkoord van Parijs werd onderhandeld.
  • In 2019 organiseerden we samen met Extinction Rebellion en Fridays for Future een busreis naar de COP25 in Madrid. Samen hebben we ons voorbereid voor acties en een goedgevuld programma geregeld.
  • Begin 2020 werd de JMA podcast opgericht: de Klimaatvragen Podcast.
  • In 2020 werd de Communicatie Commissie opgesplitst in een video-, schrijf- en podcastteam.
  • Op 15 oktober 2021 werd het Klimaatmanifest gelanceerd in samenwerking met 6 politieke jongerenpartijen. Tijdens de lancering zette de vertegenwoordigers van de moederpartijen hun handtekening onder het manifest. De start van onze campagne #hetistijd.
  • In 2022 is de JMA opgegaan in Milieudefensie onder de nieuwe naam: Milieudefensie Jong!